Acum aproape un an l-am cunoscut pe Serban Nicolescu. Faceam dosarul Tabu de fapte bune pentru luna decembrie, si, cautand printre multe povesti si multi oameni, am ajuns la o istorie speciala. Serban Nicolescu are sindromul Down si la vremea aceea era secretarul fundatiei Special Olympics Romania. Tatal lui Serban este vicepresedintele unei asociatii pentru parintii copiilor cu sindrom Down.
Scriam, atunci, despre ei: “Intre Serban si tatal lui e o relatie speciala, care se vede cu ochiul liber. Dincolo de faptul ca se imbraca la fel, si vezi cum isi cauta privirile, cum se protejeaza si cum se inteleg. Serban, care sufera de sindromul Down, este un norocos: a avut un parinte care l-a sustinut, caruia nu i-a fost rusine cu deficienta copilului sau, si care l-a ajutat sa invete.”
Mai tarziu, am fost la un eveniment Special Olympics. Erau, intr-o sala de sport, o multime de tineri care exersau, dansau, faceau tumbe, cu mai mult entuziasm, dar cu mult mai mare greutate decat toti sportivii pe care ii vazusem pana atunci. Serban era printre ei, cu un zambet mare pe fata. Mi-am amintit atunci ce imi spusese designerul Adrian Oianu, sustinator fervent al Special Olympics, despre tinerii care participa la aceste jocuri. Ca energia lor este contagioasa. Ca veselia si entuziasmul lor sunt autentice si ca cea mai mare rasplata, dupa ce ii vezi, dupa ce stai cu ei, dupa ce vorbiti si dupa ce incerci, pur si simplu, sa ii intelegi, este una egoista, dar fireasca si pozitiva. Ca faptul de a te opri, din cand in cand, ca sa ii privesti pentru o clipa, este in primul rand bun pentru tine si abia apoi bun pentru ei.
Am plecat de la evenimentul Special Olympics aproape plangand. S-ar putea sa imi fi sters, si pe parcursul evenimentului, cate o lacrima, sperand ca nu o sa vada nimeni. Dar nu m-am mai gandit la asta pana cand am auzit de moartea lui Eunice Kennedy Shriver. Printre altele, a fost o Kennedy si a fost soacra lui Arnold Schwartzenegger. Dar, inainte de toate astea, a fost cea care a pus bazele Special Olympics in 1960. Nu doar atat. Dupa ce a absolvit sociologia la Stanford a lucrat pentru US State Department pe probleme de razboi, a trecut apoi la departamentul juridic, unde s-a ocupat de delincventa juvenila. Mai tarziu, pentru Federal Industrial Institution for Women, apoi pentru adapostul pentru femei House of the Good Shepherd din Chicago si pentru Chicago Juvenile Court. Mai tarziu, ca vicepresedinte al fundatiei Joseph P. Kennedy, a schimbat obiectivele organizatiei, de la acte de caritate la cercetarea cauzelor retardului mintal si la moduri de a-l trata. Iar de aici s-a ajuns la Special Olympics.
La moartea lui Eunice Kennedy Shriver s-a vorbit mult despre faptul ca a murit soacra lui Arnold Schwartzenegger. Numai ca, de fapt, pe 11 august 2009, a murit o femeie care a muncit mult si care a schimbat mentalitati. Si, pentru mine, a murit femeia care i-a facut pe Serban Nicolescu si pe alti oameni ca el sa zambeasca.