Idealurile masculine de putere, cuplate cu ideea de familie in care barbatii cred atat de mult, ii fac pe acestia mult mai putini vulnerabili in fata depresiilor.
Un studiu efectuat de cercetatorii John Oliffe si John Ogrodniczuk, care urmeaza sa apara in Social Science and Medicine, dezvaluie cum viziunea barbatilor despre masculinitate ii intareste pe acestia in fata depresiilor.
Studiul se bazeaza pe interviuri cu 38 de barbati cu varste cuprinse intre 24 si 50 de ani, diagnosticati anterior cu depresie. In urma interviurilor, s-a ajuns la concluzia ca barbatii pot sa combata cel mai bine gandurile negre gandindu-se la familie si la partenerii de viata, iar in felul acesta isi recapata increderea in ei insisi si stabilitatea.
Desi femeile sunt diagnosticate cu depresie in numar foarte mare (aproape dublu fata de numarul barbatilor), se pare ca barbatii sunt cei care se sinucid (de trei ori mai multi barbati decat femei decid sa isi ia viata). Cea mai mare rata a sinuciderilor apare in cazul barbatilor cu varste cuprinse intre 20 si 29 de ani.
Iar, in urma studiului, rezultatele au aratat ca barbatii care sunt foarte legati de familiile lor sunt cei pentru care sinuciderea pare mai indepartata, asta pentru ca isi pun in primul rand problema ca nu vor sa ii raneasca pe cei apropiati. Simtul masculinitatii, care se manifesta in primul rand ca o datorie de furnizor si protector fata de familie, ii ajuta pe barbati sa se stabilizeze. Totusi, desi ideea de luptator care suporta orice ii ajuta intr-un fel pe barbati, ii si face mai vulnerabili, iar de aici pot sa apara comportamente autodistructive.