Tabu
CULTURE

Stiai care sunt inventiile in materie de haine in 2010?

Una dintre inventii este reprezentata de hainele bio. Suzanne Lee, o cercetatoare de la Colegiul Central de Arta si Design Saint Martins, din Londra a descoperit un material realizat din bacteria care este de obicei utilizata pentru a transforma ceaiul verde in bautura Kombucha (in general folosita in scop medical). Pe masura ce digera zaharul, bacteria produce o materie de celuloza, pe care Lee a reusit sa o recolteze si sa o usuce. Materialul rezultat, care are o textura asemanatoare pielii, poate fi folosit in confectionarea hainelor. Inventia este inca in stare incipienta, pentru ca daca se uda absoarbe cam 98% din greutatea sa. Dar cel putin nu este polyester.

O alta inventie in materie de fashion in anul 2010 este spray-ul textil. In general am vazut ca dintr-un spray poate iesi aproape orice, de la frisca la silicon. Acum putem sa adaugam si hainele pe lista. Compania britanica Fabrican a dezvoltat o modalitate de a intari fibrele astfel incat textilele sa poate fi spray-ate dintr-un tub direct pe forma corpului uman. Dupa ce solventul se evapora, fibrele se topesc formand o haina potrivita cu forma corpului.

Cei mai multi dintre noi arunca agatatorile de plastic ale etichetelor, dar cei de la Maison Martin Margiela le reutilizeaza. Cum? Faimoasa casa de moda frantuzeasca (binecunoscuta pentru felul in care transforma sireturile, pieptenii si perucile in rochii) a petrecut 42 de ore brodand agatatorile in forma de spic pe o haina de piele, transformand intregul dispozitiv intr-o inventie fashion: blana falsa din plastic. "Este un mesaj despre sustenabilitate, dar facut cu umor si care ne spune ca ar trebui sa ne economisim resursele. Trebuie sa ne oprim si sa gandim la ceea ce alegem sa aruncam", a spus  Matilda McQuaid, curator la Cooper-Hewitt, National Design Museum.

Ultima inventie a fost inspirata de gaurile pe care moliile le lasa in haine. Iar Woolfiller-ul ("astupatorul de gauri") este cea mai grozava solutie in legatura cu gaurile din pulovere. Cum se face: se ia lana speciala cu care vrei sa stupi gaura si se trece printr-un ac gros. Incepi sa cosi fir langa fir gaura din material. Repetata, aceasta actiune intareste fibrele si le uneste intre ele, realizand o bucata de fetru pe puloverul, ciorapul sau carpeta ta. Creatoarea acestei modalitati de a acoperi gaurile din tesaturi este Haleen Klopper, din Olanda. Ea a realizat-o ca parte a unei prezentari la muzeu, insa foarte multi oameni si-au dat seama de utilitatea ei practica. Acum Klopper considera ca moliile sunt colaboratoarele ei. "Abia cand ceva este defect, oamenii au curajul sa creeze lucruri noi", a spus ea.

ARTICOLE SIMILARE

Geneva LIVE ⎢ Un spectacol de operă cu o scenografie superbă

Ciocîrlan

Deadpool 2 – cel mai bun film de comedie cu sexomarxiști supereroi

Dora Constantinovici

Peștele clovn ar putea să dispară din cauza poluării cu lumină artificială a recifelor

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei

realitatea

Stiai ca obiceiul de a bea este contagios?

realitatea

Beyonce, primul single de pe noul album. Spirit e cântecul perfect pentru un film Disney

Andreea Damian

Scrie un comentariu