Atunci cand vine vorba de sanatate si siguranta, tindem sa nu fim foarte precauti. Scriem mesaje la volan, mancam prea mult, facem prea putin sport, bem si fumam prea des. Cu alte cuvinte, parem incapabili sa evaluam adevaratele riscuri la care suntem expusi si ne lasam condusi de slabiciuni atunci cand apelam la produse menite sa ne faca viata mai sigura ( airbag-uri, vaccinuri, detectoare de fum etc).
Potrivit unui studiu recent, atunci cand aflam de riscurile la care ne expunem lasandu-ne doar in seama acestor produse pe care le credeam foarte sigure, ne simtim tradati si trecem la extrema cealalta evitandu-le complet. "Oamenii se bazeaza pe airbag-uri, detectoare de fum si vaccinuri. Din nefericire, uneori vaccinurile cauzeaza alte boli, iar airbag-urile ne pot rani. Dar doar pentru ca aceste produse nu sunt perfecte, nu inseamnca ele trebuie respinse definitiv de catre consumatori", considera Andrew D. Gershoff si Johnathan J. Koehler, autorii studiului.
Pentru studiul lor, Gershoff si Koehler au recrutat grupuri de voluntari pe care i-au supus la o serie de experimente.
Intr-unul dintre experimente, participantilor li se oferea una din doua masini, ambele cu airbag-uri, dar fiecare cu un profil de siguranta diferit. Experimentul explica: pentru una dintre masini, participantilor li s-a spus ca in caz de ciocnire, exista o probabilitate de 2% ca soferul sa moara. Situatia nefiind asociata cu niciun alt risc. Pentru cealalta masina, riscul ca soferul sa moara in urma ciocnirii era de 1%. In acest caz, riscul suplimentar era atribuit fie traumei datorata desfacerii airbag-ului, fie nedsfacerii airbag-ului.
Cercetatorii au descoperit ca participantii carora li s-a spus ca airbag-ul le-ar putea cauza moartea (a doua masina) au fost mai predispusi sa aleaga prima masina desi acolo riscul initial de moarte era mai ridicat. "Rezultatele studiului arata ca oamenii raspund emotional atunci cand trebuie sa aleaga produsele care sa le confere siguranta. Astfel, decat sa cantareasca costurile si beneficiile, ei le vor respinge imediat, chiar daca in final alegerea aceasta ii va afecta in mod negativ", au concluzionat autorii studiului.
In urma unui alt experiment, cercetatorii au observat ca atunci cand participantii erau pusi sa ia decizii sigure pentru alte persoane, erau mai tentati sa ia decizia rationala, alegand masina cu gradul de risc cel mai scazut, in ciuda posibilei defectiuni a airbag-ului.
Articolul următor