Termenul fake news aproape nemaiauzit până de curând este probabil cel mai mult asociat cu președintele Donald Trump, care îl folosește pentru a respinge aproape orice afirmație despre el. Dar fake news nu este folosit doar în politică, unde linia dintre adevăr și minciună e din ce în ce mai subțire. Experții au raportat o creștere uriașă a dezinformării online și în sfera medicală. Este foarte îngrijorător faptul că aceste noutăți medicale false contrazic sau ascund de cele mai multe ori adevărul despre o descoperire medicală inovatoare.
Profesorul Heidi Larson, expert în sănătate publică la Școala din Londra de Igienă și Medicină Tropicală (LSHTM) vede noutățile false din medicină drept „bad science”, răspândite adesea de cei care se îndoiesc de medicina tradițională (alopată) pentru a face profit din vânzările de cărți, suplimente și servicii alternative de sănătate. Homeopatia ne poate induce în eroare și funcționează pe baza efectului placebo. Homeopatie provine din limba Greacă hómoios – „asemănător-” + páthos „suferință”. Studiile arată că homeopatia este inutilă în tratarea oricărei boli.
O cercetare realizată de oamenii de știință de la Institutul Tehnologic Massachusetts (MIT) dezvăluie să peste 70% dintre noi distrubuie în social media fake news mai degrabă decât fapte. Și asta pentru că ne atrag imediat atenția.
Jumătate dintre noi recunosc că apelează adesea la doctorul Google și nu la un specialist. Săptămâna trecută, un sondaj a arătat o creștere de 9.000% în ultimii trei ani în căutările pe internet legate de simptome (sondaj realizat pe Marea Britanie).
Giganții Google, Facebook și Twitter – principalii responsabili pentru acest fenomen – au semnat luna trecută un angajament pentru a lupta împotriva răspândirii de fake news. Google va „acorda prioritate rezultatelor de înaltă calitate obținute din surse legitime”. Dar nu e suficient” Introduceți în motorul de căutare „tratamente naturale pentru cancer” și vă vor apărea o pagină de Wikipedia, urmată de un site care susține avantajele sucurilor.
Unele știri false legate sănătate sunt destul de ușor de identificat. Cu toate acestea, există o serie de „povești” cu foarte puțină legitimitate, dar care vor convinge tot mai mulți naivi.
Iată doar câteva dintre cele mai răspândite știri false de pe Internet!
Recipientele din plastic cauzează cancer.
Cancer Research UK afirmă că nu există dovezi ştiinţifice convingătoare care să ducă la concluzia că plasticul supus unor tratamente termice ar creşte riscul apariţiei cancerului. Panica a început în 2002, când un om de ştiinţă a lansat, la o televiziune japoneză, un avertisment privind pericolul de a îngheţa apa în sticle de plastic. Apoi, au apărut avertizări şi în legătură cu încălzirea mâncării la cuptorul cu microunde în recipiente de plastic. Aceste opinii au fost larg răspândite pe Internet. Atenţionările se refereau la faptul că, prin încălzire sau răcire, plasticul ar elibera substanţe chimice periculoase pentru sănătate, precum dioxinele sau DEHA (Diethylhydroxylamine).
Telefonul mobil determină apariția tumorilor cerebrale.
În cadrul comunității științifice, cancerogeneza determinată de radiațiile emise de telefoanele mobile este în continuare un subiect aflat în dezbatere. Pe site-ul său, Institutul Național pentru Cancer din Statele Unite (US National Cancer Institute) susține că „un număr limitat de studii” au demonstrat unele dovezi ale acestei asocieri, însă majoritatea cercetărilor nu au identificat o astfel de legătură.
Vaccinul provoacă autism.
Nu, vaccinul nu cauzează autism. Da, e adevărat, unele cazuri de autism devin vizibile după vârsta de un an, când se face vaccinul ROR, cel care, spun anti vaxxerii, ar cauza autism. Vaccinul ROR, destinat imunizării copiilor contra rujeolei,oreionului şi rubeolei a stârnit numeroase controverse mai ales în ultimul deceniu în România. După formarea unui curent de opinie anti-vaccinare în Occident, în România a apărut teama de complicaţiile ce ar putea să apară la copii în urma imunizării cu vaccinul ROR. Mai precis, pe baza unui raport efectuat de medicul gastroenterolog făcut la mijlocul anilor 90 în Marea Britanie, s-a bănuit existenţa unei legături între autism, sau cum era denumită de britanic, enterocolită autistă şi vaccinul ROR, dar şi a altor studii asemănătoare, s-a creat un adevărat curent anti-vaccinare, alimentat şi de mitologii sau spaime mai puţin dovedite ştiinţific.