Alergarea în fiecare zi, indiferent de distanță, nu este lipsită de riscuri, deși dezvoltă rezistența și motivația.
Aleargă în fiecare zi. Iată principiul provocării sportive internaționale numită „streak running”. Potrivit Asociației Americane de alergare, distanța minimă de alergat zilnic ar trebui să fie de 1 milă sau 1,61 km. Obiectivul provocării nu este clar formulat. Totuși, provocarea ridică câteva întrebări: practica este lipsită de riscuri? Este de interes? Putem în 10 minute de alergare zilnică să percepem beneficii asupra organismului?
O provocare de anduranță mai presus de toate
„S-a demonstrat științific că din 10 minute de anduranță, ne creștem capacitatea cardiovasculară”, relatează medicul sportiv Victoria Ceaikovski, potrivit Madame Figaro. Cu cât reînnoim mai mult exercițiul, cu atât mai mult învățăm ca inima și plămânii să se adapteze la efort. Ca să nu mai vorbim de faptul că a se pune în mișcare, indiferent de distanță sau de durată, înseamnă și lupta împotriva unui stil de viață sedentar. În timpul alergării, articulațiile și mușchii sunt activate.
Cu toate acestea, dacă obiectivul este de a viza construirea mușchilor ca prioritate, alergarea în fiecare zi vă poate dezamăgi, mai ales dacă durata sesiunii este scăzută. „Alergând doar câteva minute pe zi, generezi doar puțin masă musculară și deci foarte puțină cheltuială de energie în repaus”, observă medicul sportiv.
Același lucru pentru pierderea în greutate. „Pentru a ajunge la grăsime, ai nevoie de cel puțin 45 de minute de alergare. Deci, dacă rămânem la 1,61 km, sau zece minute de jogging în total, nu este suficient”, spune Cécile Bertin, expertă în alergare.