Stresul dauneaza sanatatii, dar poate fi si benefic, lucru despre care nu auzim prea multe. Multi dintre noi ne-am convins ca stresul e fara indoiala negativ oricand si pentru oricine. Dam vina pe stres pentru o mare varietate de probleme, de la scapari de memorie, pana la dementa – iar astea sunt doar acele lucruri care tin de creier.
Stresul poate fi daunator, in special daca reactionezi la el prin furie, depresii sau bei cinci pahare de scotch la rand. Dar lucrul peste care se trece deseori cu vederea tine de un argument de bun simt: in unele situatii, stresul poate fi si benefic. Cu toate ca existenta "stresului benefic" nu e recunoscuta de multi cercetatori, iar opinia generala in privinta stresului e ca cei care au parte de stres constant in viata ar trebui sa devina niste epave deprimate si uituce, multi dintre noi nu ajung insa asa. De ce? Inceputul de raspuns se regaseste in copilarie.
Se dovedeste ca multi dintre cei care au trecut prin perioade dificile la inceputul vietii, dar parintii le-au repetat ca sunt speranta familiei si ca vor fi mandri de ei, sunt mai rezistenti la stres, la maturitate. Stresul din copilarie a fost, prin urmare, bun pentru ei – le-a dat un motiv sa se ridice deasupra conditiilor potrivnice. O parte a explicatiei poate fi gasita, de asemenea, in gene si cromozomi, in pantecul mamei, si chiar in lumea meditatiei. Cititi in MONEY EXPRESS un articol Newsweek despre eforturile cercetatorilor de a lamuri misterele stresului. (Dragos Dragusin