Cercetătorii din întreaga lume sunt convinși că stresul este unul din factorii principali care afectează memoria. Chiar mai mult, expunerea prelungită la stres duce la afectarea gravă a capacității de a memora.
Așa că, ori de câte ori uitați unde ați pus cheile mașinii sau, după ce v-ați apucat să faceți ceva, nu vă mai aduceți aminte despre ce era vorba sau PIN-ul cardului vi se pare o informație inaccesibilă, puteți da vina pe stres.
Specialiștii au ajuns la concluzia că, cu cât stresul la care suntem expuși este mai mare, cu atât pierderile de memorie sunt mai serioase. Astfel, vi se va întâmpla mult mai rar să vedeți un cioban care nu-și amintește unde și-a lăsat oile decât un președinte de multinațională care nu-și aminte când i-a cerut o cafea secretarei.
Corpul uman are nevoie de stres pentru a se menține în formă. Fără acesta, psihicul ar fi afectat pentru că viața ar părea complet neinteresantă ceea ce ar putea duce la depresie. Ceea ce nu este benefic pentru organism este traiul într-un stres continuu. Vestea bună pentru cei care nu duc o viață tocmai liniștită este că pierderile de memorie cauzate de stres sunt reversibile.
Tot ceea ce trebuie să facem este să reducem stresul și să ne exersăm memoria. Exercițiile zilnice pot reduce cu succes efectele negative ale unei vieți tumultoase. Iar dacă vi se pare greu să faceți asta, încercați să memorați prețurile tuturor pantofilor pe care vi i-ați cumpăra din mall sau de câte ori nesuferita de la contabilitate a flirtat cu șefii.