Îmbrățișarea copiilor ajută la dezvoltarea creierului acestora – dragostea lucrează în moduri misterioase. Ne-am născut să iubim și, după cum se dovedește și științific, dragostea și afecțiunea sunt necesare atât pentru dezvoltarea emoțională cât și pentru cea fizică.
Rolul oxitocinei
Oxitocina este un hormon și un neurotransmițător pe care o produce hipotalamusul și o secretă glanda pituitară. Oamenii de știință au identificat-o pentru prima oară în 1906. Oxitocina este esențială în procesul de naștere la mamifere, stimulând contracțiile uterine și alăptarea. Ulterior, studiile i-au găsit un rol mult mai profund potrivit căruia oxitocina afectează interacțiunea socială și legătura dintre oameni. Oamenii de știință o mai numesc “hormonul dragostei”.
Psihologic vorbind, substanța este un facilitator al legăturii dintre aceia care au caracteristici similare, hormonul încurajează distincția între membrii grupului și cei din afara grupului și pune în mișcare favoritismul față de membrii grupului și prejudecățile împotriva celor din afara grupului. Acest hormon special este prezent la ambele sexe, stimulând toate aspectele procesului reproductiv, începând cu încrederea și excitarea sexuală. Oxitocina stimulează centrele de plăcere și de recompensă și este baza neurologică a legăturilor sociale.
Creierul ne recompensează pentru că trăim și interacționăm cu alți oameni. Oxitocina crește sentimentele de încredere, care sunt intrinsece tuturor relațiilor personale apropiate.
Oamenii sunt animalele sociale
Unele specii de animale sunt solitare, dar oamenii sunt un fel de animale sociale. Incluziunea socială și interacțiunea sunt necesare pentru supraviețuirea noastră. Acest lucru devine evident atunci când devenim social izolați, începând cu depresia care se poate instala și adesea culminând cu boli.