Tabu
HEALTH

Studiu: Persoanele cu cataractă dorm mai prost

Știm cu toții că lipsa somnului are consecințe devastatoare pentru sănătate. Privarea de somn poate afecta toate procesele din organism și reprezintă una din cauzele creșterii în greutate, a diabetului de tip 2 și a bolii Alzheimer.

Chiar și o noapte de somn insuficient este de ajuns pentru a avea impact asupra memoriei, potrivit unui studiu suedez recent care a constatat că voluntarii care au dormit prost nu și-au putut aminti o listă de numere. Deși ideal ar fi să dormim 8 ore legate de somn, adesea acest lucrui nu se poate realiza. Șaptezeci la sută dintre noi dorm mai puțin de șapte ore pe noapte,iar o treime dintre noi doar cinci până la șase ore, potrivit unui raport din 2013 publicat de Centrul de Somnologie din Marea Britanie, scrie dailymail.co.uk.

Nu te culca prea devreme

Cea mai întâlnită greșeală pe care o fac unii este să se culce prea devreme, riscând ca pe parcursul nopții să întâmpine problem precum insomnia. În mod ideal ar trebui să adormi în 15 minute de când ai pus capul pe pernă. Deci, dacă te duci la culcare la ora 22.00, dar te foiești în pat până la miezul nopții, atunci ar trebui să te culci mai târziu.

O tehnică cunoscută sub numele de restricționarea somnului poate ajuta. Acest lucru înseamnă împingerea orei de culcare cu o oră, două, deși astfel vei reduce programul de somn, și setează alarma să sune mai devreme dimineață. După câteva astfel de nopți de somn incomplet, vei fi disperat să dormi.

Consumă praz și ceapă

Sau usturoi și anghinare, care conțin toate fibrele probiotice care alimentează bacteriile sănătoase din intestin. Un studiu realizat pe șoareci a constatat că, după ce au fost hrănite cu probiotice, rozătoarele dormeau mai mult.

Adulții acordă prea puțină atenție ritualului înainte de somn. Creând o rutină pe care s-o urmăm seară de seară, ne băgăm în pijamale, apoi ne spălăm pe dinți, toate aceste obiceiuri vor face trecerea de la starea de veghe la cea de somn mai ușoară.

Ține lângă pat o cană cu apă la temperatura camerei

Când ne trezim peste noapte, temperatura corpului este scăzută, de unde și senzația de frig. Un pahar cu apă călduță ne va ajuta să dormim mai bine.

Folosește un zgomot roz

Cercetătorii în somnologie au descoperit că este important să ai un somn „adânc și stabil”. Un element-cheie este „zgomotul roz”. Acesta este un tip de zgomot care presupune aceeași intensitate, volum a octavelor, la toate frecvențele.

Persoanele cu cataractă dorm mai prost

Cataracta interferează cu producerea hormonului melatonină, pe care organismul îl eliberează noaptea, responsabil cu regularea ritmului circadian.

Folosește o lumină roșie în cameră

Specialiştii spun că trebuie să te odihneşti într-o încăpere luminată într-o culoare care stimulează producţia de melatonină. O lumină de culoare roşie favorizează producţia de melatonină, hormonul somnului.

Renunţă la telefon, tabletă, laptop sau TV cu cel puţin o oră înainte de culcare . Lumina albastră emanată de dispozitive îţi stimulează creierul să stea treaz şi să producă în continuare melatonină, motiv pentru care nu vei reuşi să te odihneşti corespunzător.

Limitează consumul de alcool. Un pahar cu vin roşu înainte de culcare este ideal pentru un somn odihnitor, dar atunci când consumi alcool în cantităţi mult prea mari înainte să adormi, rişti să te trezeşti obosit şi cu dureri serioase de cap.

Nu consuma băuturi pe bază de cofeină seara. Cofeina îşi face efectul pe un interval de cel puţin 6 ore. Indicat este să nu consumi cafea sau băuturi acidulate pe bază de cofeină în mod special seara.

ARTICOLE SIMILARE

Cum să trecem peste depresia de iarnă

Andreea Damian

Ce riscă Meghan Markle dacă va naște acasă

Andreea Damian

A fost descoperită cauza grețurilor din timpul sarcinii

Andreea Damian

Gutuia, alimentul minune al toamnei. Zeci de proprietăţi benefice într-un singur fruct!

Andreea Damian

Probiotice vaginale: când și de ce ar trebui să fie utilizate?

Andreea Damian

Terapia prin râs și efectele sale incredibile asupra sănătății

Andreea Damian

Scrie un comentariu