Un nou studiu sugerează că sucul de pepene roşu poate calma durerile musculare după exerciţiile fizice. Se crede că aminoacidul numit citrulină, care se găsesţe în pepenele roşu, poate reduce timpul de recuperare al unui sportiv, stimulându-i performanţa acestuia.
Sucul de pepene roşu a fost mult timp băut de sportivi, dar oamenii de ştiinţă le-au dat acum o scuză în plus pentru a continua consumul acestuia pe timpul verii. Într-un raport publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry, cercetatorii au făcut mai multe studii pentru a demonstra că sucul de pepene roşu are proprietăți antioxidante, dar şi potențialul de a crește numărul de proteine musculare şi de a spori performanţele atleţilor. Cu toate acestea, aceasta a fost prima dată când oamenii de ştiinţă au explorat eficacitatea sucului de pepene roşu.
Echipa, condusă de Encarna Aguayo de la Universitatea Tehnică din Cartagena, Spania, a testat sucul natural de pepene roşu îmbogățit cu citrulină, si o băutură de control care nu conține acest aminoacid. Băuturile s-au dat la voluntari o oră înainte de a începe antrenamentul. Ambele sucuri au ajutat la ameliorarea durerilor musculare ale voluntarilor.
Cu toate acestea, sucul cu citrulină a fost mai bine acceptat de organism decât adversarul său. Se crede că a avut acest efect deoarece substanțele chimice care apar în mod natural la el accelerează procesul de îndepărtare al acidului lactic. Acest lucru este important, deoarece acidul lactic poate provoca o senzație de arsură în mușchi și îi pot inflama.
Aşadar, acum aveţi un motiv în plus pentru a consuma zilnic suc de pepene roşu.