Psihologii au raportat o creștere a numărului de persoane care suferă de anxietate din cauza schimbărilor climatice. Ce este eco-anxietatea? Ce poți face dacă suferi de anxietate din cauza schimbărilor climatice? Vei găsi răspunsurile în rândurile ce urmează.
„Anxietatea dată de schimbările climatice este un termen relativ nou. Dar în niciun caz un fenomen nou. Este o anxietate despre viitor și o traumă pe care n-am experimentat-o încă, dar despre care știm că o să sosească. Acesta este o frică despre supraviețuire”, a explicat psihoterapeutul Steffi Bednarek, potrivit BBC. Trăim o frică existențială. Nu e o frică despre cum arătăm, fizic. Sau cât de populari suntem. Este o frică despre supraviețuirea noastră.
Termenul de „eco-anxietate” este explicat de Asociația Psihologilor Americani prin „frică cronică de moartea mediului înconjurător”. Psihologii explică faptul că, pentru o persoană deja anxioasă, îngrijorările privind mediul au un efect mult mai puternic.
Schimbările climatice au deja loc: temperaturile cresc, tiparele precipitațiilor se schimbă, ghețarii și zăpada se topesc, iar nivelul mediu al mării pe întregul glob este în creștere. În mare parte, încălzirea este cauzată foarte probabil de creșterea remarcată în concentrațiile atmosferice ale gazelor cu efect de seră ca urmare a emisiilor rezultate din activitățile omului. Pentru a atenua schimbările climatice, trebuie să reducem sau să prevenim aceste emisii.
Schimbările climatice afectează sănătatea mintală. „Pagubele cauzate de schimbările climatice nu sunt doar de natură fizică. Trecutul recent ne arată că evenimentele climatice extreme antrenează totodată apariţia unor riscuri considerabile pentru sănătatea publică, inclusiv pentru sănătatea mintală şi bunăstarea comunităţilor”, afirmă autorii unui studiu, realizat de Institutul pentru climă din Australia.
De asemenea, Comisia Interguvernamentală a Organizației Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice a prezis că populația lumii ar putea fi martorul unei catastrofe ecologice majore încă din 2040 – secetă, recifele de corali care mor, incendii și alte cataclisme naturale. Din această cauză, o proporție semnificativă a populației se confruntă cu stresul și anxietatea privind schimbările climatice. Cum va afecta eco-anxietatea sănătatea mintală a oamenilor pe termen lung depinde de modul în care societatea răspunde în fața acestui fenomen. Din păcate, pentru mulți, eco-anxietatea este deja o parte a vieții de zi cu zi.
Ce poți face dacă suferi de anxietate din cauza schimbărilor climatice?
În primul rând, pentru a combate eco-anxietatea, trebuie să ai întotdeauna un plan.
Cercetările au constatat, de asemenea, că persoanele empatice și foarte sociabile în timpul și în urma unui dezastru natural tind să sufere mai puțin din punct de vedere psihologic și o capacitate mai mare de a rezista stresului post-traumatic. Conexiunilor sociale pot fi o sursă puternică de rezistență.
Implicarea în activități comunitare este, de asemenea, benefică. Chiar și clubul de lectură sau grupul de zumba pot fi de mare ajutor. Obligațiile sociale și comunicarea cu alte persoane despre problemele pe care te apasă vor contribui la îmbunătățirea stării de sănătate mentală și chiar fizică.
Redu emisiile de carbon. Studiile arată că mersul pe jos sau cu bicicleta la locul de muncă (sau folosirea transportului în comun, în ultimă instanță) pot reduce nivelurile de stres și pot avea un efect pozitiv asupra bunăstării emoționale și fizice.
Ia atitudine, acum! Renunță la plastic, redu cantitatea de carne consumată, cumpără mai puține produse și redu risipa alimentară. Toate aceste modificări de comportament, aparent minore, te vor relaxa extrem de mult și vei proteja în același timp și planeta.
Dacă nicio activitate nu te ajută să gestionezi anxietatea, ar fi bine să porți o discuție cu un terapeut pentru a identifica acele căi care te vor ajuta să-ți refaci psihicul.
2 comentarii