Pare incredibil de crezut, dar injecțiile cu Botox, larg răspândite în tratamentele cosmetice ca mijloc de îndepărtare a ridurilor, chiar diminuează durerile de cap. Nu mai e nevoie apoi de administrarea unor analgezice pentru calmarea migrenei.
După îndelungi cercetări, oamenii de știință au anunțat cu surle și trâmbițe că botoxul are un efect pozitiv asupra persoanelor care suferă de migrene cronice şi dureri de cap, cu o frecvenţă de 2-3 ori lună. Scepticii le-au încercat ulterior și s-au convins că injecțiile cu toxină botulinică chiar ajută.
Se spune că Botoxul reduce cu până la 50% frecvența apariției migrenelor în cazul celor care suferă de dureri de cap 15 sau mai multe zile pe lună.
La fel ca și alte substanțe folosite pentru îndepărtarea ridurilor, Botoxul este metabolizat foarte greu în organism, deci pentru ca acesta să fie efficient, pacienții trebuie să se supună procedurii la fiecare trei luni. Persoanele care suferă de migrenă cronică trebuie să aibă grijă să nu își facă injecțiile cu Botox prea des, altfel corpul va produce anticorpi, iar tratamentul nu va mai da roade.
Ce sunt migrenele cronice?
Migrenele sunt diferite de durerile de cap. Acestea din urmă sunt la fel de neplăcute, dar sunt de obicei mai puțin severe decât migrenele și de obicei, nu prezintă alte simptome în afară de presiunea la nivelul capului. Migrenele, pe de altă parte, pot fi mult mai intense și sunt adesea însoțite de grețuri, vedere încețoșată, vărsături, oboseală extremă, sensibilitate la lumină și sunet și multe altele. Migrenele cronice pot afecta grav viața de zi cu zi.
Botox pentru migrene vs. Botox cosmetic
Botoxul folosit pentru migrene și botoxul folosit pentru procedurile cosmetice reprezintă de fapt aceeași substanță. Înainte, femeile tinere și de vârstă mijlocie apelau la Botox din motive pur estetice , însă a devenit deja o practică obișnuită pentru tratarea migrenelor. De fapt, femeilor sunt mai afectate de această afecțiune – aproximativ 85% dintre persoanele care suferă de migrenă cronică sunt femei.
Singura diferență dintre cele două proceduri este aceea că, în cazul bolnavilor de migrenă, pot primi mai multe doze mici în zonele afectate de migrene. De obicei, pacientele sunt înțepate de 30-40 de ori fie în partea dreaptă, fie în partea stângă a capului, la ceafă, pe gât și pe umeri. Botoxul pentru migrene poate avea același efect estetic pe care îl are Boxotul cosmetic și împuști astfel doi iepuri deodată – scapi de durere dar și de riduri.
Cum funcționează și cât de eficient este?
Deși cercetăriile arată că Botox pentru migrene chiar diminuează durerile, medicii nu sunt încă siguri dacă procedura este eficientă. „De fapt, Botoxul paralizează terminațiile nervoase. În esență, acestea transmit durere, iar injecțiile cu Botox blochează acest process și relaxează mușchii.
În cazul unor persoane, tratamentul este atât de efficient, încât se elimină nevoia de medicație, ceea ce este un lucru uriaș. Există însă un procent de 7-10% dintre cazuri în care tratamentul nu dă roade iar durerile devin și mai grave.
Tratamentul cu Botox pentru migrene este foarte costisitor. În Statele Unite, o ședință costă în 330 de dolari, fiind nevoie de 4 astfel de tratamentul pe an și te costă undeva la 1.300 de dolari. Se recomandă injecțiile cu Botox pentru migrene o dată la 3 luni. Altfel organismul va produce anticorpi și e posibil ca migrenele să se amplifice.
Botoxul ca mijloc de combatere a migrenelor a fost acceptat în 2010 în SUA, în ciuda divergenţelor în privinţa impactului preparatului la nivelul comunităţii ştiinţifice locale.