Tabu
LIFESTYLESlider

Suntem la coada clasamentului european și în ceea ce privește munca de acasă

România se află printre țările cu cele mai mici procente ale angajaților care lucrează de acasă. Potrivit datelor Eurostat, doar 0,4% dintre angajați au avut această opțiune în 2018. În schimb, vecinii noștrii bulgarii stau mai prost decât noi, cu un procent de  0,3%. Pe primul loc se află Olanda, unde 14% dintre salariați lucrează de acasă, urmată de Finlanda (13,3%), Luxemburg (11%) și Austria (10%).

Eurostat mai arată că aproximativ 5,2% din persoanele angajate în Uniunea Europeană, cu vârsta între 15 și 64 de ani, au lucrat în mod obișnuit de acasă în anul 2018. În ultimii 10 ani ponderea europenilor care preferă să lucreze mereu de acasă a rămas constantă, în jurul procentului de 5%, dar, în acelaşi interval, a crescut substantial procentul celor care lucrează uneori de acasă, de la 5,8% in 2008 la 8,3% în 2018. Nici în cazul României procentul nu s-a modificat semnificativ în ultimii ani, coborând la 0,4% în 2017, după 0,5% în 2015 şi 2016. Raportat la vârstă, doar 1,8% dintre tinerii de 15-24 de anni aleg lucrul de acasă, faţă de 5% la cei de 25-49 ani şi 6,4% pe categoria 50-64 ani.

Munca de acasă – avantaje și dezavantaje

Avantaje:

  • Nu trebuie să te mai deplasezi până la serviciu. Este practice cel mai mare avantaj. Nu mai pierzi timpul pe drumuri și elimini acest stres din ecuație.
  • Ai un program flexibil. Îți poți face programul după bunul tău plac.
  • Ești mai puțin stresat. Clar! Nu mai trebuie să asculți bârfele colegelor și nici să înghiți glumitele apparent nevinovate ale unui coleg.
  • Reduci costurile. Dacă vei lucra de acasă, îți vei putea pregăti prânzul pe loc, după bunul plac, și vei reuși chiar să economisești niște bani.

Dezavantaje:

  • Nu muncești, nu ești plătit. Dacă nu ești suficient de disciplinat încât să respecți un program de lucru și să muncești în mod consecvent, nu vei fi plătit.
  • Factorul imprevizibil. Atunci când lucrezi de acasă, în special ca freelancer, există posibilitatea ca venitul lunar să varieze în funcție de numărul de comenzi și cantitatea de muncă efectuată.
  • Factorii disturbatori: televizorul, copiii, animalele de companie, internetul, prietenii, etc.
  • Singurătatea. La un moment dat, vei simți lipsa interacțiunii cu oamenii atunci când lucrezi de acasă.
  • Plictiseala și sedentarismul

ARTICOLE SIMILARE

Actor de la Hollywood, condamnat pentru violarea a două femei

Andreea Damian

Warren Beatty si Annette Bening, divort de 100 milioane de dolari! Motivul e incredibil

New trend alert: costume de baie minuscule făcute din bandă adezivă

Andreea Damian

CUTREMUR LA PRO TV! Horia Brenciu pleaca la Antena 1?

ALBUM foto: Nunta BIANCAI DRAGUSANU (4) – imagini din biserica

Boeing 737 Max: un angajat spune că avionul a fost „proiectat de clovni” pentru profit

realitatea

Scrie un comentariu