Unii își consideră partenerul drept cel mai bun prieten al lor. Este acesta un semn de putere și longevitate a cuplului? Putem arăta totul? Spune totul?
A-ți numi partenerul cel mai bun prieten a devenit ceva obișnuit. Trebuie doar să simți osmoza anumitor cupluri sau să auzi omagiile recente ale câtorva vedete. Aproape că l-am putea vedea ca o dovadă a stabilității cuplului. Dar cel mai bun prieten trebuie să fie și iubitul tău? Este prietenia un atu sau o povară în cuplu?
Ce înțelegem prin „osmoză perfectă”? Conform filozofiei lui Platon, iubirea se caracterizează prin două noțiuni inseparabile: ErosCare corespunde pasiunii erotice și Philia, legătura prietenească, potrivit Madame Figaro. Acesta din urmă este esențial pentru cuplu dar, spre deosebire de prietenia adevărată, acest atașament nu se bazează pe asemănarea a două personalități, ci pe complementaritatea a două suflete pereche. Totul trebuie să se potrivească: ne îmbogățim de privirea celuilalt și de acolo se naște o legătură. Și doar atunci când reușim să-l ascultăm pe acest partener, să dialogăm cu el în ciuda diferențelor noastre, să ne îmbogățim unii pe alții pentru a găsi un teren comun și a construi valori comune, ajungem la Graalul tuturor relației.
Un cuplu nu rezistă fără prietenie
Legătura prietenoasă nu apare în general imediat. Totul începe cu o pasiune, dragoste la prima vedere și suntem mai mulțumiți de dimensiunea carnală. Când lucrurile se așază, intrăm în construcția și viața de zi cu zi a cuplului, legătura de prietenie devine foarte relevantă și permite efectiv să luăm în considerare durabilitatea cuplului. În spatele expresiei „cel mai bun prieten”, se face apel și la o siguranță emoțională necondiționată. Acest lucru se poate traduce într-o persoană care va fi acolo indiferent de situație. În fața unei societăți fragile în care totul este consumat, această etichetă ne amintește că suntem capabili să înfruntăm furtuna împreună, sprijinindu-ne unii pe alții.
Un studiu american publicat în 2014 a raportat că bărbații care își considerau soțiile drept cele mai bune prietene au fost de două ori mai probabil să declare că sunt foarte mulțumiți de viața lor. Pentru a explica acest lucru, cercetătorii au prezentat următoarea teză: bărbații tind să aibă mai puțini prieteni. Această noțiune de „soț-prieten” depinde de numărul de interacțiuni amicale dintre unul sau celălalt?
Nu cred că se reduce la cifre, dar calitatea prieteniilor poate avea un impact. Societatea noastră provoacă multă anxietate. În acest context, vom căuta orice face o legătură prin rapoarte liniștitoare. Doar că dacă nu găsim o relație sigură cu familia sau prietenii, neapărat o vom căuta puțin mai mult în cuplu. Bărbații sunt mai îngrijorați pentru că, din multe motive istorice și sociologice, femeile sunt obișnuite să creeze între ele legături profunde, de complicitate, de susținere și necondiționate.
În dragoste, ca și în prietenie, nu există transparență, nu se spune totul. Principalul este să respectați ceea ce partenerul vrea să arate, precum și ceea ce vrea să ascundă. Dacă prietenia pare neclintită și capabilă să depășească orice, legătura amoroasă poate fi deteriorată prin nepăsare fizică, comportamentală și verbală.