Anul trecut, un raport al Credit Suisse a avertizat că în 2050 ar putea să existe mult plastic decât pește în oceane. Apoi, în luna martie, pe o plajă din Filipine s-a găsit o balenă moartă cu 40 de kilograme de gunoi în stomac. Ambele informații au servit ca un apel major de conștientizare privind modul în care deșeurile de plastic sufocă realmente apele planetei. Iar unul dintre principalii vinovați pentru acest dezastru ecologic este ambalajul de plastic din supermarketuri.
Dar un magazin thailandez a oferit o alternativă naturală – frunzele de banane. O dată pe săptămână, supermarketul Rimping din orașul thailandez Chiang Mai a început să le ofere clienților pungi de hârtie, în locul celor de plastic. Dar, detaliul care a atras atenția oamenilor din toate colțurile lumii au fost frunzele de banane cu care sunt împachetate legumele.
O pagină de Facebook care oferă servicii de imobiliare a postat câteva fotografii cu castraveți, fasole galbenă, ardei, salată și ceapă verde, toate învelite în frunze de banane și legate apoi cu fire de bambus. Postarea a devenit virală iar acum alte supermaketuri din Vietnam au adoptat ideea.
Deși ambalajul din frunze de banane se află încă în faza de testare, autoritățile vietnameze intenționează să înlocuiască foarte repede plasticul la nivel național. Ei doresc, de asemenea, să extindă practica și la produsele din carne proaspătă. Iar feedback-ul din partea clienților a fost pozitiv. „Când văd legumele învelite în aceste frumoase frunze de banane, sunt dispus să cumpăr cantități mai mari. Cred că această inițiativă va ajuta populație să fie mai indulgentă cu mediul”, a mărturisit reprezentantul unui supermarket vietnamez.
Frunzele sunt în conformitate cu o serie de schimbări creative ecologice pe care magazinele le experimentează pentru a reduce deșeurile de plastic. Supermarketurile din întreaga lume oferă deja pungi biodegradabile făcute cu pulbere de porumb.
În întreaga lume, există o tendință tot mai mare de a interzice pungile de plastic de unică folosință în supermarketuri. Peste 60 de state au interzis total ori parţial pungile de plastic de unică folosinţă sau au impus taxe pentru utilizarea lor, printre acestea numărându-se China, Franţa, Kenya, Rwanda şi Italia. În luna martie, Parlamentul European a votat pentru interzicerea tacâmurilor din plastic, a paielor și agitatoare, ca parte a unei legi profunde împotriva deșeurilor de plastic care poluează plajele și oceanele.