Știm cu toții că lipsa vitaminei D cauzează daune. Dar consumul în exces poate provoca și intoxicare. Care sunt dozele care nu trebuie depășite? Cum se manifestă această supradoză? Care sunt efectele asupra sănătății? Ce se poate face în această situație?
Pentru a funcționa corect, organismul are nevoie de mai mulți nutrienți în cantități mari. Printre substanțele în cauză se află și vitamina D. Aceasta crește concentrațiile de calciu și fosfor din sânge și astfel favorizează mineralizarea oaselor și a dinților. Această moleculă este, de asemenea, implicată în reglarea hormonală și întărirea sistemului imunitar. De asemenea, joacă un rol în calitatea mușchilor.
Vitamina D: care este doza zilnică recomandată?
Potrivit experților, cantitatea de vitamina D consumată în fiecare zi ar trebui să fie de 15 micrograme pentru adulți. Pentru a asigura un aport suficient de substanță, este recomandabil să vă expuneți la soare timp de 15 până la 20 de minute în fiecare zi și să consumați alimente bogate în vitamina D, cum ar fi peștele gras sau organe. Unii oameni nu își pot satisface nevoile zilnice. Ca urmare, nivelul lor de vitamina D este scăzut. Vor suferi astfel de un deficit de vitamina D, care poate provoca anemie, tulburări musculare și osoase.
Pentru a depăși această deficiență de vitamina D, cineva poate fi tentat să consume suplimente alimentare. Problemă este că aceste produse vă pot „expune la consumuri excesiv de mari”, avertizează medicii. Această supradoză de vitamina D poate duce la hipervitaminoză, adică intoxicație cu substanța organică și poate avea alte repercusiuni asupra sănătății.
Supradoza cu vitamina D: care sunt riscurile pentru sănătate?
Prea multă vitamină D nu este lipsită de riscuri. Supradoza poate provoca hipercalcemie, și anume un nivel excesiv de calciu în sânge. Această tulburare poate duce la afectarea rinichilor, cum ar fi litiaza sau nefrocalcinoza, și afecțiuni cardiologice. Pacienții care iau în exces vitamina D pot fi spitalizați.
Care sunt simptomele unei supradoze cu vitamina D?
O supradoză cu vitamina D se manifestă prin:
Dureri de cap
Greaţă
Vărsături
Pierdere în greutate
Oboseală intensă
Ameţeală
Crampe abdominale
Dureri musculare
Nevoia de a urina des
Creșterea sețietății
Deshidratare
Hipertensiune arterială
Pietre la rinichi
Insuficiență renală
Cum să reacționezi în caz de supradoză cu vitamina D?
Dacă apar aceste simptome diferite, trebuie să vă adresați imediat medicului. Pacientul este monitorizat îndeaproape de către personalul medical, care, în funcție de diagnostic și de evaluarea riscurilor, va primi tratament.
După oprirea administrării de vitamina D, se realizează hidratarea cu ser fiziologic și corticosteroizi sau bifosfonați (care inhibă resorbția osoasă) pentru a reduce nivelurile de calciu din sânge.
Supradoza cu vitamina D: cum s-o evitați?
Înainte de a lua suplimente cu vitamina D, este recomandabil să solicitați sfatul medicului. Este indicat să respectați doza recomandată.