Tabu
CULTUREWhat's hot

Surorile din Brasov casatorite cu ARIEL SHARON

 Surorile Zimmermann, născute în România şi plecate, în 1949, cu familia în Israel, au fost marile iubiri ale fostului premier israelian, Ariel Sharon, care a murit sâmbătă, la vârsta de 85 de ani, după o grea şi lungă suferinţă. Cucerit de braşovence, marele lider politic s-a căsătorit cu Margareta şi, după moartea acesteia, cu sora cea mică a ei, Rozalia.

  • Anul 1900. Braşov, Strada Castelului, nr. 142. Leopold Zimmermann şi soţia sa, Ida, abia căsătoriţi, se mută din Sighişoara la poalele Tâmpei, într-o casă din centrul oraşului. Doi tineri evrei, despre care istoria ştie doar atât: au avut împreună şase copii. Pe Iosif (n. 1906), Olga (n. 1925), Tiberiu (1926), Margareta (1930), Eva (n. 1934) şi Rozalia (n. 1938).

Negustorul Leopold şi soţia sa, asistentă medicală, îşi iau copiii şi pleacă din România în Israel, provincia Kfar Malal, în 1949, după ce familia trece prin grele încercări. Patru fraţi ai lui Leopold sunt exterminaţi în lagărul de la Auschwitz. Până aici, e o poveste tragică de viaţă, aşa cum, probabil, aţi mai citit.

Anul 2014. Braşov, Strada Castelului, nr. 142. Aceeaşi casă, mai veche cu ceva mai mult decât un veac, cu o mansardă, veche şi ea deja. „E casa din care au fugit, alături de familie, surorile Margareta şi Rozalia. Despre originile lor am început să aflăm abia prin anii ’70 – ’80, când mai puteam obţine vize în Israel şi-i căutam pe românii fugiţi acolo“, povesteşte Valer Plugaru, vicepreşedintele Comunităţii Evreilor din Braşov. În locul consemnat doar în file de istorie, trăiesc, acum, două bătrâne. Nu ştiu de Zimmermann, nici de celebrele românce, nici de Sharon. „Eu sunt bătrână, maică! Nu ştiu cine sunt doamnele! O fi aşa cum ziceţi, or fi fost şi pe la noi în vizită, dar poate demult, nu mai ştiu eu”, ne spune, abia iţită de după gard, una dintre bătrâne.

Margolit, cea mai frumoasă femeie

Departe de Braşovul de acum, departe de bătrânele ce nu mai ştiu nimic, avea să înceapă, în 1949, prima poveste de dragoste a Margaretei. O fată cu studii la fosta şcoală evreiască din Şcheile Braşovului, dărâmată demult. O foaie matricolă, din anul 1947, o caracterizează pe fată, dar şi pe sora ei, Rozalia, elevă a aceleiaşi şcoli, drept bune la carte, „inteligente, dar cam răsfăţate”. În acelaşi document, cea mare dintre surori, Margareta, e prezentată de dascăli drept „mai timidă“, iar mezina, ca o copilă „dezgheţată“, cu aptitudini de lider.

Povestea de dragoste a timidei Margareta cu fostul premier Ariel Sharon a început la scurt timp după ce familia Zimmermann s-a mutat în Israel. „Într-o zi, în timp ce udam grădina de portocali, am zărit o fată care cultiva legume pe câmpul de lângă casa noastră. Niciodată în viaţa mea nu văzusem o femeie mai frumoasă“, povestea Sharon, în cartea autobiografică, despre Margolit, aşa cum avea să îşi alinte prima iubire. Atunci, în toamna lui ’49, tânărul Ariel şi românca Margareta s-au întâlnit pe una dintre aleile care duceau spre ferma familiei Sharon. După un an şi o poveste de iubire, s-au căsătorit, cu binecuvântarea familiilor. Margareta era soră medicală, iar Ariel, îndreptat spre cariera militară încă de la 14 ani, trecea prin toate testele, de la soldat la general. În 1960, s-a născut fiul lor, Gur, an în care Margolit a renunţat să mai muncească, îngrijindu-se doar de copil şi de ferma familiei. Fericirea celor trei n-a durat însă mult, după ce, în 1962, soţia lui Ariel moare într-un accident de maşină, înainte să împlinească 32 de ani. 

Lily, cea mai puternică iubire

După tragedie, conform tradiţiei iudaice, sora mai mică a Margaretei, Rozalia, a trebuit să se îngrijească de micul Gur. S-a mutat în casa surorii, l-a adoptat pe băieţel şi, după doar un an, românca şi Ariel Sharon aveau să şocheze toată comunitatea, anunţându-şi căsătoria. „De când a murit Margolit, Lili a fost mamă pentru Gur, iar relaţia noastră s-a transformat într-una de dragoste profundă şi sinceră prietenie“, povestea fostul premier al Israelului în aceeaşi carte biografică. Copilul a murit, însă, la doar trei ani după mama lui, într-un stupid accident cu o armă de vânătoare. Spre deosebire de Margareta, românca Rozalia Zimmermann s-a remarcat la nivel internaţional, fiind mai tot timpul prezentă în paginile ziarelor şi caracterizată drept o luptătoare pentru drepturile evreilor, dar şi omul cu care Sharon se consulta atunci când lua decizii politice importante. Lili şi Ariel Sharon erau recunoscuţi că mergeau împreună în mai toate vizitele oficiale.

„Cea de-a doua soţie, Rozalia, a vizitat Braşovul în 1988, când a venit împreună cu soţul ei. Venise să vadă casa în care s-a născut, şcoala în care a studiat, să găsească urme ale familiei Zimmermann. Era foarte interesată de felul în care evoluase România, dar mai ales cum se transformase Braşovul după 40 de ani de la fuga lor!“, şi-a amintit Valer Plugaru, care a participat, alături de sute de evrei din ţară, la singura vizită a familiei Sharon în România.

Povestea completa in Adevarulariel sharon rozalia.

ARTICOLE SIMILARE

Tania Budi, DEZVĂLUIRE-ŞOC: “Nu mai ştiu câţi BĂRBAŢI am avut!”

UMBERTO TOZZI – cel ce a dăruit lumii celebra piesă “Ti Amo” concertează la Bucureşti pe 29 mai 2024

Tabu Tabu

Cum arata azi cele mai frumoase femei din anii ’70: Victoria Principal (“Pamela”), Linda Gray (“Sue Ellen”) si Isabelle Adjani / 12 FOTO

„Avangarda revizitată” continuă la Cinemateca Eforie

Spotlight 2024: Ce poți vedea pe Calea Victoriei în weekendul 11-13 octombrie

Andreea Damian

Premiera “Boogie” la TIFF 2008

realitatea

Scrie un comentariu