Dormi bine în fiecare noapte și totuși te simți epuizată. Mai multe motive pot explica această oboseală cronică. Specialiștii sunt de părere că urmezi un regim greșit, ai un stil de viață sedentar și ignori anumiți factori importanți. Iată 10 lucruri pe care ar trebui să le schimbi!
Ignori sportul
În lipsa de energie, sari peste cele 40 de minute de alergare sau sesiunea de yoga online pentru a ateriza mai repede pe canapea. Greșit! „Sportul și activitatea fizică în general îmbunătățesc calitatea somnului prin reglarea ceasului nostru biologic intern”, explică Joëlle Adrien, neurobiolog, potrivit Madame Le Figaro. Intri astfel într-un cerc vicios, deoarece somnul tău va fi deranjat în noaptea următoare. Fără a uita că în timpul unei sesiuni, creierul produce endorfine și ne lasă un sentiment de atitudine Zen. În plus, efortul fizic ajută la combaterea oboselii datorită efectului său energizant.
Mănânci greșit
Încărcat de muncă, pauzele de prânz se transformă într-o gustare în fața ecranului sau într-un mini sandwich între două întâlniri pe Zoom. Caști în mod constant și te simți lipsită de energie! Pentru a reveni în formă maximă, urmează o dietă sănătoasă alături de un stil de viață sănătos. Optează pentru alimente prietenoase cu moralul, bogate în magneziu și fibre. Consumă pește gras deoarece are omega-3, legume, fructe și cereale integrale la micul dejun. La cină, mănâncă ceva ușor, pentru a ajuta digestia, dar suficient de substanțial, pentru a nu te simți înfometată.
Nu bei suficientă apă
Acest gest simplu poate ajuta la combaterea oboselii. „Considerăm că organismul pierde zilnic un litru și jumătate de apă. Dacă nu compensăm pierderea, ne deshidratăm din interior, mușchii noștri se contractă mai ușor și schimburile celulare sunt mai puțin bine realizate, ceea ce obosește corpul”, explică nutriționistul Nina Cohen-Koubi. Pentru a asigura o hidratare optimă, consumă zece pahare de apă în timpul zilei.
Îți lipsește vitamina D
Îți poate lipsi și această vitamină, prezentă în corpul nostru, dar activă doar sub efectul soarelui. Dar aceasta este cea care ne întărește sistemul imunitar și ne menține în formă. Pentru a obține vitamina D, consumă pește gras.
Îți lipsește fierul sau magneziul
„Un consum excesiv de ceai, de exemplu, poate bloca absorbția fierului. Dar, de asemenea, un ulcer sau o problemă digestivă care poate duce la sângerări și, prin urmare, la o deficiență.”, spune nutriționistul. Pe lângă faptul că provoacă oboseală constantă, „lipsa fierului va provoca ceea ce se numește „sindromul picioarelor neliniștite”, care va afecta somnul și va cauza micro-treziri, informează neurobiologul Joëllle Adrien. Consumă așadar fasole, linte, carne roșie, fructe uscate și cereale!
Deficitul de magneziu poate explica, de asemenea, oboseala și stresul. Magneziul permite într-adevăr schimburile neuromusculare. Dacă ai deficit de Magneziu, vei fi tensionată, iritabilă, anxioasă și obosită. Consumă ciocolată neagră, leguminoase (fasole albă, fasole, linte) și semințe oleaginoase.
Ești suprasolicitată
Burn-out-ul se caracterizează printr-o scădere atât a energiei fizice, cât și a celei cerebrale. Trebuie să mobilizezi o mulțime de resurse pentru a îndeplini aceleași sarcini ca și alții. Pentru a remedia epuizarea, nu este suficient să dormi 14 ore. Doar o perioadă reală de calm și odihnă prelungită îți va permite să te recuperezi.
Ești înconjurată de persoane toxice
Este timpul să te distanțezi de colegul trist care te cheamă să se plângă. „Creierul conține neuroni oglindă care ne fac să ne simțim bine atunci când suntem cu cineva care este în formă bună și să ne simțim rău atunci când cei din jurul nostru sunt într-o stare proastă”, spune nutriționistul Nina Cohen-Koubi.
Dormi în așternuturi proaste
Îți place să stai în pat? Aceasta poate fi cauza oboselii tale constante. Dacă dormi pe aceeași saltea de mai bine de zece ani, este timpul să o schimbi. Așternutul slab nu provoacă neapărat durere, ci somn fracțional și treziri dese, ceea ce creează somnolență în timpul zilei. Nu există saltea ideală, așternutul trebuie doar să fie confortabil.
Îți lipsește lumina naturală
Oboseala ta este însoțită de depresie? Este posibil să suferiți de depresie sezonieră din cauza declinului treptat al luminii naturale. Razele UV naturale stimulează producția noastră de endorfină, hormonul fericirii. În mod fatal, toamna, rămânem fără ea. Această depresie apare de obicei în octombrie și dispare în martie.
Bei prea mult alcool
Rar spui nu unui aperitiv? „Calitatea somnului nostru se deteriorează în mod natural odată cu înaintarea în vârstă și cu cât îmbătrânim, cu atât suntem mai sensibili la efectele alcoolului”, spune neurobiologul Joëlle Adrien.