Tehnologia face parte din viețile noastre și trebuie să acceptăm asta. Dar este totuși periculoasă, pentru că ne acaparează cu totul. Din cauza telefoanelor mobile, a tabletelor, a tehnoligiei 5G, etc, ajungem să pierdem contactul cu realitatea, cu noi înșine.
Gadgeturile sunt omniprezente. Mulți sunt preocupați de timpul pe care noi – și copiii noștri – îl petrecem pe telefoane și tablete. De curând, prințul Harry declara că rețelele de socializare online sunt „mai periculoase” decât drogurile și alcoolul. Mai periculoase pentru că nu există restricții. Dar grijile nu se limitează la utilizarea personală. Multe școli și locuri de muncă furnizează din ce în ce mai mult conținut digital și chiar folosesc elemente de joc cum ar fi punctajul și competiția cu alte persoane în contexte non-game pentru o mai bună performanță.
Mulți dintre noi nu știm când să ne oprim. Există pericolul de a fi expuși sindromului burnout, o afecţiune care consumă, încet-încet, toate resursele energetice ale organismului, o ardere pe interior. Dar există, într-adevăr, dovezi clare că timpul pe care-l petrecem pe ecrane ne face rău? Pentru a răspunde la această, trebuie să aflăm care este impactul tehnologiei asupra copiilor. Știm, de exemplu, că există o legătură între utilizarea dispozitivelor și performanța școlară mai redusă la copii, dezvoltarea întârziată a copiilor, singurătate, stres, dezvoltarea de simptome depresive, prescum și creșterea tensiunii arteriale și a riscului de diabet.
În ciuda acestor corelații, nu trebuie să punem pe seama tehnologiei apariția acestor probleme, spun specialiștii. Dar fără dovezi științifice definitive, ar trebui să le ignorăm? Trebuie să refuzăm să acționăm în această direcție? Categoric nu! Avem informații suficiente că e necesar să acționăm. Acționăm după principiul „precauției”.
YouTube, pentru început, a fost descris ca „mare radicalizator” din cauza modului în care motoarele de recomandare oferă conținut utilizatorilor. Algoritmii au „învățat” ce fel de conținut îi atrage pe oameni, iar videoclipurile inundă creierul de dopamină. Această problemă ar putea fi rezolvată prin reglementarea sistemelor de recomandare a conținutului și prin dezactivarea funcției de redare automată de pe YouTube. Știm, de asemenea, că marile companii care oferă tehnologie utilizează strategii elaborate pentru a te ține captiv – prin sistemul de recompense.
Din fericire, mai multe guverne și-au exprimat dorința de a „face mediul online mai sigur” și de a face pași concreți în ceea ce privește reglementarea tehnicilor pe care le folosesc utilizatorii. Un pas important va fi limitarea publicității comportamentale, așa cum a făcut recent Germania. Publicitatea care ne citește gândurile, sau mai bine zis, istoria din browser. De asemenea, putem să solicităm ștergerea datelor cu caracter personal care pot și folosite pentru a ne vinde produse și servicii.
Deși tehnologia face parte din viața noastră, modul în care o înțelegem și cum o reglementăm trebuie să fie în interesul sănătății publice în general.
2 comentarii