Ţelina este o plantă bienală cu valoare alimentara şi terapeutică binecunoscută încă din Antichitate şi recomandată în diferite boli de Plinius cel Bătrân şi Dioscoride. Este cultivată pentru rădăcini, frunze şi peţioluri. Conţine protide, hidraţi de carbon, sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fier, vitaminele A, B1, B2, C, magneziu, iod.
Este un bun aperitiv, tonic al sistemului nervos, reminineralizant, antireumatismal, drenor hepatic şi pulmonar, un bun remediu împotriva obezităţii şi a hipertensiunii.
Cea mai populară salată de ţelină se face amestecând: 500 g ţelină rasă, 1 măr, 10 g maioneză, 2 linguri muştar, 3 căţei de usturoi zdrobiţi.
În ceea ce priveşte virtuţile sale terapeutice aflăm că ţelina poate fi folosită ca:
100 ml suc proaspăt de ţelină, băut zilnic, timp de 3 săptămâni îi poate face pe reumatici să uite de boala lor dar mai ales pe obezi să piardă multe kilograme.
Pentru răguşeală, pierderea vocii, eliminarea gazelor intestinale, ca diuretic şi laxativ se face o infuzie dintr-o lingură de frunze uscate la 200 ml apă clocotită. Se bea o ceaşcă pe zi.
Acest material a fost preluat din arhiva revistei “Bucătăria pentru toţi”. Mai multe detalii aici.