Persoanele care glumesc pe seama propriilor defecte sau neîndemânări sunt percepute ca fiind mai triste sau ca având o stimă de sine mai scăzută.
Cercetătorii de la Universitatea din Granada au analizat mai multe tipuri de umor și au ajuns la concluzia că persoanele care folosesc des autoironia sunt de fapt mai fericite și mai bine adaptate social decât majoritatea oamenilor.
Contrar credinței populare, spun ei, cei care fac glume despre ei înșiși nu au o stimă de sine scăzută și nici nu sunt predispuși la depresie.
De fapt, acestea pot fi mai fericite și mai bine adaptate social decât majoritatea oamenilor.
„Am observat că o tendință mai mare de a folosi autoironica este un indicativ al scorurilor ridicate în ceea ce privește bunăstarea psihologică, cum ar fi fericirea și sociabilitatea”, a spus autorul principal al studiului, Jorge Torres-Marín.
Deci, cu alte cuvinte, cei care fac haz de necazul său pot fi de fapt un semn că sunt persoane mai fericite și mai bine adaptate, care probabil au mai mulți prieteni decât are altcineva.
Patru tipuri de umor
În cadrul studiului, cercetătorii spanioli au aplicat o analiză psihometrică a umorului la 1.068 de persoane cu vârste între 18-65 ani. S-a folosit împărțirea clasică a tipurilor de umor:
- prosocial (affiliative) – umor binevoitor, cu remarci amuzante, spre distracția tuturor; corelat cu trăsături de personalitate ca bunătatea și sinceritatea.
- agresiv, umilitor (aggressive) – ridiculizarea, tachinarea celorlalți.
- de autoîmbunătățire (self-enhancing) – păstrarea unei perspective umoristice în situații negative.
- în propriul detriment (self-defeating) – autoironia, propria țintă a glumelor pentru amuzamentul celorlalți.
Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Personality and Individual Differences.