Spectacolul „TITANICUL”, cea mai nouă producție a Teatrului Municipal „Matei Vișniec”, este realizat de Cosmin Panaite și va avea premiera în data de 12 iunie, la ora 19:00, în curtea interioară a Hanului Domnesc Suceava.
Piesa de teatru este realizată după textul scriitorului român Florin Lăzărescu.
Actor al Teatrului Municipal Matei Vișniec Suceava, regizor al Teatrului Studenţesc Fabulinus Suceava, Cosmin Panaite este şi masterand în regie la Universitatea de Arte din Târgu-Mureş. Cosmin a realizat și regia pentru miniproducţia muzicală Afurisilă #honeybunnymusic, care a avut premiera în luna decembrie a anului 2020.
Prozator, scenarist și publicist român, Florin Lăzărescu este unul dintre fondatorii și organizatorii Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT, un proiect finanțat de Consiliul Județean Iași prin Muzeul Național al Literaturii Române din Iași. Membru în colegiul de redacție al revistei Suplimentul de cultură, Florin Lăzărescu, în calitate de publicist, a mai colaborat la Dilema Veche, Observator cultural, Suplimentul de cultură, Ziarul de duminică, Șapte seri, Timpul, Contrafort și Vatra.
Debutul său literar a fost la editura OuTopos, în 2000, cu volumul de povestiri „Cuiburi de vîsc”. Ulterior a fost publicat în antologia Ozone friendly (2001) și în 2003 a apărut volumul „Șase moduri de a-ți aminti un cal sau Șase povestiri” , la editura online LiterNet, cu o prefață de Lucian Dan Teodorovici. „Trimisul nostru special” este unul dintre cele mai cunoscute romane ale scriitorului Florin Lăzărescu și este câștigător al Marilor Premii pentru Literatura Est-Europeana, Frankfurt, 2006, fiind tradus în franceză, germană, croată, maghiară, italiană, spaniolă, și slovenă. Traducerea franceză de Olimpia Bogdan-Verger la Éditions des Syrtes a fost primită foarte bine în Franța, Florin Lăzărescu fiind primul român tânăr publicat de editură.
„Noaptea plec. Noaptea mă-ntorc” este cel mai recent roman semnat de Florin Lăzărescu și va fi lansat, în curând, la Editura Polirom. Ecranizarea povestirii „Lampa cu căciulă”, de Forin Lăzărescu, cu scenariul realizat de către autor, în regia lui Radu Jude, a câştigat foarte multe premii pentru cel mai bun scurtmetraj, printre care și cel de la Sundance Film Festival (SUA). Florin Lăzărescu a mai realizat scenarii și pentru: O umbră de nor , un film în regia lui lui Radu Jude, ce a avut premiera la Cannes, în secțiunea Quinzaine des Realisateurs și Aferim!, regia Radu Jude, film care a câștigat Ursul de Argint la Berlinale, pentru cea mai bună regie. Florin Lăzărescu a colaborat cu Teatrul Național „V. Alecsandri” Iași în 2018, când a realizat scenariul pentru spectacolul „Teatru de Război”, împreună cu Lucian Dan Teodorovici, iar spectacolul „Sfârșit” de laTeatrul Național „Marin Sorescu” Craiova este regizat de Leta Popescu,după textul lui Florin Lăzărescu.
Bobo Burlăcianu, unul dintre cei mai îndrăgiți artiști și interpreți de la noi din țară, membru al formației Fără Zahăr, cel care a compus universul sonor al spectacolului „TITANICUL” este deja la a treia colaborare cu teatrul sucevean, după spectacolele concert „PISICI” și „PISICI 2”. Pe lângă spectacolele „Orașul” de la Teatrul Luceafărul Iași și „Metamorfoze” de la Teatrul de Nord Satu Mare pentru care semnează regia muzicală, Bobo concertează cu trupa Fără Zahăr, cântă și joacă în spectacole – concert alături de Ada Milea și compune muzică pentru piese de teatru.
Coregraf, interpret și membru co-fondator al colectivului Areal – spațiu pentru dezvoltare coregrafică, Andreea Belu are o diplomă de licență și master în coregrafie la Facultatea de Teatru din cadrul U.N.A.T.C. București și licență în Jurnalism, PR și Științele Comunicării (FJSC București). De mai bine de 10 ani predă dans contemporan, Contact Improvisation, Pilates și Yoga. Andreea Belu a colaborat cu Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava și în 2018 când a realizat coregrafia pentru spectacolul „Sub apă”. Ca performer și profesor a colaborat cu diferite structuri de dans din Romania, Ungaria și Germania. A fost co-coordonator al +2017 [despre corp, dragoste și dans contemporan] și a platformei DanceCloud inițiată de Centrul Național al Dansului București. Creează mișcare scenică pentru piese de teatru, colaborând cu instituții precum Teatrul Szigligeti Oradea, Teatrul Național București sauTeatrul Metropolis.
Echipa de producție:
Autor: Florin Lăzărescu
Regia: Cosmin Panaite
Scenografie: Sebastian Rațiu
Mișcare scenică: Andreea Belu
Muzica: Bobo Burlăcianu
Regia tehnică: Cătălin Rodenciuc
Foto afiș: Luana Popa și Paolo Villa(CC BY-SA 4.0)
Distribuția: Cristina Florea, Alexandru Marin, Delu Lucaci, Bogdan Amurăriței, Diana Lazăr, Horia Andrei Butnaru, Costin Bucătaru
Intrarea este liberă!