S-a dezbătut mult cu privire la faptul că poveștile despre nașteri dificile distribuite în mediile online determină o creștere a numărului de femei care suferă de o teroare patologică legată de nașteri.
Tocofobia este o afecțiune mentală definită ca o frică severă sau teamă de naștere. Aceasta afectează aproximativ 14% dintre femei și poate fi suficient de gravă pentru a duce la cereri pentru realizarea de operații cezariane. Rata tulburărilor a crescut din întreaga lume din 2000, potrivit cercetărilor.
Catriona Jones, lector și moașă la Universitatea din Hull, a studiat tocofobia și consideră că mass-media este parțial de vină pentru fenomen. “Trebuie doar să vă tastați naștere pe Google și veți fi întâmpinat de un țunami de povești de groază”, a spus ea.
“Dacă intrați pe oricare dintre forumurile de discuții despre mame, există femei care spun povestiri despre naștere – oh, a fost groaznic, a fost o baie de sânge. Cred că poate fi destul de înspăimântător ca femeile să însărcinate să citească așa ceva. ”
“Nu aș spune că mass-media le determină pe femei să se teamă de naștere, dar joacă un rol important în reticența acestora”, a adăugat ea.
Comentariile ei au determinat o dezbatere, alții susținând că împărtășirea povestirilor despre nașteri dificile poate fi pozitivă pentru femei. Ea a adăugat: “Una dintre cele mai frecvente plângeri pe care le vedem pe această temă este: De ce nu mi-a spus nimeni adevărul despre cât de rău ar putea fi?”
Profesorul Louise Kenny de la Universitatea din Liverpool, a studiat și el tocofobia și a spus că problema a fost grav subestimată și că nu există prea multă literatură despre această condiție a femeilor. “[Povestirile] împărtășite în medii sigure pot fi destul de vindecătoare și informative, dar unele femei sunt predispuse să dezvolte o fobie din cauza unor povestiri scoase din context. Nu este o cauză majoră a tocofobiei dar important este”, a spus ea.
Având în vedere că unele paciente nu îndeplinesc pragul clinic pentru un diagnostic, proporția femeilor cu această problemă ar putea ajunge la 30%, a spus ea.
Tratamentul pentru tocofobie include terapia comportamentală cognitivă, sesiuni de educare cu moașe și “expunere gradată”, proces care presupune accesul în sălile de nașteri sau în teatrele de operații într-o manieră graduală și fără ca femeile să se simtă amenințate. Julie Jomeen, profesoară-moașă și decanul Facultății de Științe ale Sănătății de la Universitatea din Hull, a declarat: “Tocofobia este un fenomen modern. Unele dintre aceste femei chiar cred că vor muri. “Cu două sute de ani în urmă, oamenii acceptau că ar putea muri dând naștere. Astăzi ne așteptăm ca nașterea să fie în siguranță “.