De cand viata a inceput sa se desfasoare mai mult online, Facebook-ul a prins contur in majoritatea actiunilor noastre. Dimintetile incep cu un mic search pe profilul nostru, in drum spre locul de munca ne ocupam timpul cu verificarea celor mai recente postari, in pauze suntem curiosi ce au mai publicat artistii preferati.
Totusi, pe langa toate avantajele legate de comunicarea facila si formarea prieteniilor, Facebook-ul are si anumite dezavantaje si efecte negative.
Dar sa vedem, pentru inceput, de ce este bine sa folosim Facebook-ul:
– Mod de promovare: Daca ai vreo afacere sau vrei sa promovezi ceva, Facebook este potrivit pentru ca poti distribui informatiile rapid, unui numar mare de oameni.
– Mod de relaxare: Te poti destinde prin diverse postari amuzante sau interesante.
– Modeleaza comunicarea: Poti comunica mai mult si mai rapid, pentru ca este mai simplu sa comunici din spatele unui monitor.
– Leaga prietenii: Te ajuta sa pastrezi legaturi cu oameni care au pasiuni si hobby-uri asemanatoare tie.
– Te mentine informat: Continutul si fluxul de informatii sunt mai simplu de urmarit prin intermediul Facebook-ului.
– Inamicul timiditatii: Teama de a comunica sau frica de penibil sunt infrante, pentru ca oamenii ajung sa relationeze mai usor.
– Mentine legaturi: Ne ajuta sa mentinem legaturi cu prieteni vechi, cu rudele indepartate sau cu familia, intr-un mod mai simplu.
Acum hai sa vedem, totusi, care sunt aspectele mai putin placute ale Facebook-ului:
– Provoaca dependenta: Majoritatea psihologilor remarca faptul ca Facebook-ul a devenit un mod de viata, din cauza nevoilor de a fi la curent mereu cu noutatile.
– Distruge comunicarea reala: Reuseste sa raceasca relatiile dintre indivizii din lumea reala, pentru ca dezvolta mai ales prieteniile din mediul online.
– Informeaza fara surse: Majoritatea conturilor pot fi false, iar informatiile regasite nu sunt confirmate mereu, ceea ce poate duce la neintelegeri.
– Pierdere de timp: Materialele de pe Facebook pot foarte bine sa manance timpul si sa te blocheze in fata calculatorului ore bune.
– Ruperea legaturii cu realitatea: Facebook-ul a devenit un mod de viata, majoritatea oamenilor au inceput sa-si construiasca o noua lume prin intermediul mijloacelor de socializare.
– Prea multa expunere publica: Unele din informatiile de pe profilul nostru sunt publice si le poate afla oricine. De asta, trebuie sa fim atenti la ce fel de continut promovam pe Facebook.
– Uiti de indatoriri: Facebook-ul te face sa uiti de lucrurile pe care trebuie sa le finalizezi si de indatoririle de pe timpul zilei, pentru ca petreci timpul in online si uiti sa dai randament la locul de munca.
Partile negative sau pozitive vor exista intodeauna. Totusi, utilizarea moderata a Facebook-ului si pastrarea unui echilibru intre viata online si cea offline, ne poate ajuta sa nu devenim dependenti de tot ceea ce inseamna acest canal de socializare si sa ne bucuram de lucrurile bune pe care ni le ofera.