Cauzele exacte ale anorexiei nu sunt cunoscute, iar specialiștii sunt de părere că mai mult factori duc la dezvoltarea acestei boli. Cei mai importanți ar fi bagajul genetic și propria părere despre felul în care arătăm. De asemenea, conflictele din sânul familiei au dovedit că pot duce la dezvoltarea acestei afecțiuni.
În egală masură, un risc serios îl presupun și următoarele condiții: mania unei siluete ideale, a fi perfecționist, a fi femeie, traume din copilărie, atenția exagerată pe care o acordăm propriei greutăți, problemele de nutriție sau digestie, existența, în familie, a unor persoane care au sau au avut diverse dependențe (droguri sau alcool) ceea ce presupune un factor sporit de stres, faptul că avem părinți suprapreocupați de felul în care arată, o părere proastă despre noi înșine.
De cele mai multe ori, anorexia apare în perioada adolescenței sau în cea următoare acesteia, în momente în care oamenii nu . sunt foarte siguri pe propriile forțe și înțeleg greșit rezolvarea problemelor personale. Este cel mai des întâlnită la femeile albe cu studii superioare și scopuri precise în viață.
Persoanele care suferă de anorexie nu recunosc de cele mai multe ori că au această problemă, dar pot fi ușor recunoscute pentru că boala are foarte multe simptome: reducerea drastică a porțiilor de mâncare, tăierea mâncării în bucăți foarte mici, faptul că merg la baie imediat după ce mănâncă, faptul că mănâncă foarte repede porții mari de mâncare, refuză să mănânce, folosirea exagerată a laxativelor și diureticelor, culoare gălbuie a pielii, gândire înceată sau confuză, carii produse de vomitatul excesiv, depresie, gură uscată, sensibilitate foarte mare la frig, tensiune scăzută, lipsa menstruației, memorie slabă, greutate sub medie, faptul că persoanele care suferă de anorexie se consideră mult mai grase decât sunt.
Diagnosticarea are ca factor principal recunoașterea din partea bolnavului că boala există, iar scopul principal este recăpătarea unei greutați normale și a unei nutriții corecte. Boala în fazele mai puțin avansate poate fi tratată și acasă. Internarea este absolut necesară dacă: pacienții pierd în timp relativ scurt mai mult de 30 % din greutatea totală, pierderea în greutate continuă în ciuda tratamentului, pacienții au gânduri suicidale.
În cazul anorexiei, tratamentul cel mai indicat constă în terapie împotriva depresiei, terapie comportamentală, psihoterapie, terapia de grup și o nutriție supravegheată.
3 comentarii