Tabu
BEAUTYSlider

Totul despre ten cu dr. dermatovenerolog Luana Andreea Chivu

Un interviu despre igiena corectă a tenului, alegerea produselor de îngrijire facială, factorii care determină problemele cutanate, legătura dintre alimentație și aspectul feței, miturile despre skincare și motivele pentru care trebuie să consultăm un medic dermatovenerolog. Totul despre ten cu doctor dermatovenerolog Luana Andreea Chivu.

Fără doar și poate, internetul a devenit prima noastră sursă de informare, mai ales, atunci când ne confruntăm cu diverse probleme medicale. Însă trebuie să fim conștienți că această vastă bibliotecă virtuală, față de care am dezvoltat o adevărată dependență, conține foarte multe date eronate, ba chiar de-a dreptul false. Motiv pentru care e bine să rămânem vigilenți și să învățăm să căutăm răspunsurile oamenilor avizați să emită opinii despre un anumit subiect. 

Pornind de la această premisă, revista TABU își propune să lanseze o serie de interviuri cu medici, în care le adresăm cele mai frecvente întrebări legate de sănătate. Astăzi, vorbim despre ten cu doctor dermatovenerolog Luana Andreea Chivu. 

Totul despre ten

De ce este important să avem grijă de tenul nostru?

O rutină de îngrijire eficientă previne apariția acneei, tratează ridurile și conferă tenului luminozitate. 

Ce presupune o îngrijire corectă a tenului?

Se începe, bineînțeles, cu demachierea, apoi se continuă procesul de curățare a tenului — double cleansing — dacă este vorba despre un ten încărcat. 

Există o diferență între demachiere și curățare?

Curățarea nu este același lucru cu demachierea. Aceasta dintâi începe după ce am îndepărtat machiajul și este foarte importantă pentru a elimina impuritățile, excesul de sebum și celulele moarte. 

Pe lângă demachiere și curățare, mai există și alte etape ale procesului de îngrijire?

Următorul pas este aplicarea de toner sau tonic facial. Ce face acesta? Oferă pielii un pH echilibrat și maximizează activitatea și absorbția altor produse. Apoi aplicarea de ser — trebuie să folosiți un singur tip de ser în funcție de nevoi —. Serurile, prin compoziția lor din molecule mici, intră direct în piele și oferă o concentrație foarte mare de ingrediente active. Pașii finali, la fel de importanți,  hidratare și SPF. 

De ce trebuie să ținem cont de această ordine?

Ordinea este vitală. Dacă folosim produsele în altă ordine, fie le putem scădea eficiența, fie produsul nu se mai absoarbe și este irosit. Rutina de skin care este foarte importantă și, totodată, folosirea produsului adecvat tipului nostru de ten. Știți că există mai multe tipuri de ten: normal, sensibil, gras sau mixt.

Trebuie să folosim SPF tot timpul anului?

Există multe persoane care cred că factorul de protecție solară se utilizează doar vara. Cu această ocazie, vreau să vă aduc în atenție că, indiferent de temperatură sau dacă cerul este înnorat, razele ultraviolete, care cauzează cancer de piele și îmbătrânire prematură, sunt invariabil prezente.

Care sunt miturile legate de îngrijirea tenului?

Mă bucur de lansarea acestei întrebări, întrucât se vehiculează o sumedenie de mituri.  Câteva mai frecvente ar fi că tenul acneic este o problemă a adolescenților. Imperfecțiunile tenului nu au doar cauze hormonale, să ținem minte. Alte paciente cred că petele maronii se vor estompa daca se bronzează, însă pigmentația maronie, denumită melasmă, este declanșată întocmai din cauza razelor solare. Un mit foarte des întâlnit este că produsele scumpe sunt mai eficiente decât cele ieftine.  Este fals. Eficiența produsului se datorează formulei și compoziției, în timp ce în stabilirea costurilor produselor de skincare intra și factori externi, care țin de companie. Încă o idee: cea că pielea grasă nu necesită cremă. De multe ori, secreția crescută de sebum este un semn al deshidratării. În plus, există creme special concepute pentru orice tip de ten și trebuie doar să fim atente la alegerea produsului.

Cum alegem un produs de îngrijire facială?

Atunci când ne alegem cremele, trebuie să ținem cont de tipul de ten. Pentru tenul sensibil, de exemplu, să alegem un produs care să nu conțină parfum, iar pentru tenul cu tendință acneică, produsul să fie neaparat non-comedogenic și să nu blocheze porii.

Care sunt cauzele problemelor de la nivelul tenului?

Aș spune că, în primul rând, există factori externi și factori interni care vor determina probleme la nivelul tenului. Pielea este expresia exterioară a organismului nostru și orice problemă internă este foarte probabil să își aibă strigătul de ajutor la nivelul tenului prin apariția de acnee vulgară sau rozacee, de exemplu. În același timp, prin agresiunea factorilor externi, cum ar fi expunerea la raze ultraviolete fără protecție solară, vom regăsi pete pigmentare și semne de îmbătrânire prematură. Noi, ca dermatologi, ne putem da seama cu ușurință când cineva a stat foarte mult la soare fără protecție. Există un număr mare de cauze care duc la probleme cu tenul. Avem dezechilibrele hormonale și emoțiile negative, stresul, care pot da adesea erupții cutanate. De aceea, o viziune holistică despre rutina de îngrijire și sănătate trebuie să constituie o prioritate pentru noi toți.

Ce legătură există între alimentație și aspectul tenului?

Legătura dintre alimentație și pielea noastră se face la nivelul aportului de vitamine, aminoacizi, minerale, toate necesare pentru refacerea țesuturilor, accelerarea proceselor de vindecare ale pielii precum și sinteza de colagen care ne va face pielea mai fermă și fără riduri. De asemenea, poate ați auzit despre eficiența aportului de zinc în patologia acneică, dar și despre consumul excesiv de lapte de comerț care va înrăutăți acneea prin hormonii regăsiți în preparate. La urma urmei… suntem și ceea ce mâncăm, nu?

Când trebuie să apelăm la dermatovenerolog?

Ei bine, noi, dermatovenerologii, ne ocupăm de îngrijirea a tot ce apare pe piele, iar adevărul este că fiecare om are, cel puțin o dată în viață, o problemă cutanată. Există situații în care trebuie neapărat să consultați un medic de specialitate, cum ar fi pentru monitorizarea alunițelor, în special, a celor care prezintă modificări de formă sau culoare. Alte ipostaze de alarmă sunt modificări ale pielii cu apariția de formațiuni noi, descuamări, fisuri, mâncărimi, pete și, nu în ultimul rând, modificări ale anexelor cutanate, păr și unghii, care pot fi expresia unor afecțiuni mai grave.

ARTICOLE SIMILARE

Recenzie: Prietena mea genială la final, tu cine ești, Lila sau Lenu?

Dora Constantinovici

Moment rușinos pentru Smiley: s-a întâmplat în faţa publicului! Ce a făcut artistul

Andreea Damian

Actriţa americană Kirstie Alley din „Uite cine vorbeşte” a murit

Andreea Damian

Adolescentele care au urmărit Dosarele X au ales cariere în domeniul științei

Dora Constantinovici

Regizorul român aflat în juriul Festivalului de Film de la Veneția

Andreea Damian

Loredana Groza l-a așteptat pe Moș Nicolae fără… lenjerie intimă! Imaginile postate de vedetă pe Instagram arată tot

Andreea Damian

Scrie un comentariu