Tabu
lifestyle

Tradiția și semnificația cadourilor de Paște

Cadourile sunt un mod de a ne exprima respectul, dragostea, afecțiunea sau interesul față de persoanele dragi de lângă noi. Darurile sunt și o modalitate de a-i face pe ceilalți fericiți și, per ansamblu, de a ne face viața mai frumoasă.

Există numeroase prilejuri în care putem oferi cadouri: zile de naștere, onomastică, nuntă etc., însă “febra cadourilor” e întotdeauna în preajma sărbătorilor religioase, îndeosebi de Crăciun și Paște. Fără îndoială, vei căuta decoratiuni de Paste online sau în diverse magazine pentru cei dragi, însă cunoști istoria acestei sărbători și ce semnificație au cadourile de Iepuraș?

Tradiția Iepurașului de Paște a apărut în țările germanice și are la bază o legendă. Se spune că o femeie care era prea săracă pentru a oferi ciocolată copiilor ei a încondeiat ouă, pe care le-a ascuns în grădină. Copiii ei au văzut un iepure în curte și, fugind către el, au descoperit ouăle și au crezut că acestea au fost lăsate de iepuraș. Începând din acel moment, copiii pregătesc un culcuș iepurelui pe care îl așază în grădină și apoi așteaptă darurile sale. Se presupune că originile acestei tradiții sunt păgâne, pe care au preluat-o ulterior și creștinii.

O altă origine a iepurașului de Paște ar fi din regiunea anglo-saxonă, unde localnicii o venerau primăvara pe Eastre, zeița fecundității, de unde și denumirea de Easter, adică Paște. Iepurele simbolizează zeița, de unde și asocierea acestui animal cu sărbătoarea.

În tradiția celtică și scandinavă, iepurele este un simbol al zeiței-mamă, iar oul este un simbol al germinării, care are loc primăvara. Iepurele mai este considerat și un simbol al fertilității și reînnoirii.

Tradiția oferirii de cadouri de Paște este relativ recentă, însă istoria cadourilor  este lungă, obiceiul datând din cele mai îndepărtate timpuri. De exemplu, membrii triburilor ofereau cadouri liderilor lor pentru a câștiga anumite favoruri sau pentru a-și exprima anumite angajamente. Membrii triburilor făceau schimburi de cadouri între ei în zilele de sărbătoare sau la evenimente speciale.

În cultura occidentală, obiceiul de a oferi cadouri își are originea în creștinism, câteva relatări fiind oferite și în Biblie. Dintre toate, cel mai cunoscut este exemplul celor trei magi care au călătorit în Betleem pentru a-i oferi cadouri pruncului Iisus.

Conform unor studii, originea gestului de a oferi cadouri provine din sărbătorile păgâne ale Romei sau de la ritualurile religioase non-creștine din nordul Europei, unde oamenii sărbătoreau Focurile din Yule (cunoscută și ca sărbătoarea lui Odin), unde Yule semnifica nașterea Soarelui. În cadrul acestor festivaluri, oamenii se adunau și ofereau cadouri copiilor. În timp, aceste obiceiuri au fost adaptate și la creștinism.

Tradiția cadourilor în lume diferă de la o zonă la alta. În Egipt, cadourile erau oferite celor apropiați, ca zestre în timpul ceremoniei de logodnă. Cadourile constau în animale sau bijuterii prețioase. În perioada medievală, darurile, ce constau în obiecte prețioase confecționate din aur și argint, erau oferite regilor în scopul de a beneficia de loialitate în razboaie sau pentru a obține favoruri personale.

În prezent, cadoul reprezintă cel mai frumos și ușor mod de a împărtăși fericirea cu cei dragi.

ARTICOLE SIMILARE

14 modalități de a evita ziua de 14 februarie și semnificațiile ei!

realitatea

L’Atelier, un nou resturant franţuzesc în Bucureşti

Cele mai lipsite de gust cadouri de Crăciun

realitatea

Calendar decembrie-ianuarie

realitatea

Luxul in depresie

realitatea

Cindy Crawford, în bikini la St. Tropez

realitatea

Scrie un comentariu