Tabu
BEAUTY

Tratamentul cu exozomi: ce efecte are asupra tenului noua tehnică anti-îmbătrânire care se face fără injectare

Departe de tehnicile invazive precum injecțiile cu Botox sau liftingurile faciale, terapia cu exozomi promite să întinerească pielea și să densifice părul. 

Când vine vorba de depășirea limitelor vârstei, medicina estetică continuă să se reinventeze. La lista (lungă) a tehnologiilor anti-îmbătrânire se adaugă terapia cu exozomi. Această alternativă non-invazivă are ca scop întinerirea pielii și/sau părului. Deși această nouă tehnică este încă puțin cunoscută în România, toată lumea vorbește despre ea în lumea medicinei estetice, în special în Coreea de Sud sau Statele Unite. Este deosebit de populară printre celebrități. Kim Kardashian vorbește despre asta pe contul ei de Instagram. 

Dar care sunt beneficiile sale reale și cum diferă de metodele mai tradiționale precum Botox sau facelift? 

Dr. Christine Letournel, un medic generalist care efectuează proceduri de medicină estetică la Paris și care oferă pacienților săi terapie cu exozomi explică totul. „Exozomii conțin factori de creștere, lipide și proteine ​​și material genetic (ARN) care vor stimula regenerarea celulară, inversând astfel procesul de îmbătrânire”, explică ea, potrivit Femme Actuelle. 

Care este rolul exozomilor?

Exozomii sunt componente prezente în mod natural în corpul uman. Acestea sunt nanovesicule, adică pungi minuscule produse de celule, care joacă un rol crucial în comunicarea intercelulară. Ei transportă proteine, lipide și acizi nucleici care transportă informații de la o celulă la alta, promovând astfel repararea și regenerarea țesuturilor. „Sunt eliberate de celulele umane sănătoase pentru a se regenera și întineri, adică pentru a inversa procesul natural de îmbătrânire. Cu toate acestea, numărul celulelor sănătoase scade drastic de la vârsta de 40-50 de ani”, precizează dr. Letournel.

Ce este tratamentul cu exozomi și care sunt beneficiile acestuia pentru pielea și părul feței?

Tratamentul cu exozomi se bazează pe aplicarea acestor nanovesicule direct pe piele sau pe scalp pentru a stimula regenerarea celulară. Exosomii folosiți în estetică sunt de origine vegetală: folosim celule de trandafiri de exemplu. Spre deosebire de Coreea de Sud, acolo este strict interzisă injectarea de exozomi de origine umană sau animală.

Atunci când sunt administrați, exozomii încurajează producerea de colagen, elastină și acid hialuronic, elemente cheie în menținerea elasticității și fermității pielii. „Odată cu vârsta, celulele noastre comunică mai puțin bine, ceea ce duce la o deteriorare progresivă a calității pielii. Exosomii ajută la reluarea acestei comunicări”, explică dr. Letournel. Potrivit medicului, acestea cresc producția de acid hialuronic și colagen cu șapte, producția de elastină cu 3, datorită proliferării fibroblastelor (celule specializate ale pielii) cu până la 80%.

În timp ce unii consideră exozomii o alternativă la injecțiile cu Botox, acesta nu este în întregime cazul. Toxina botulinică relaxează mușchii responsabili de ridurile dinamice pentru a-i umple, în timp ce exozomii acționează asupra întregii pielii pentru a-i conferi un aspect general mai tânăr, mai moale, mai ferm și mai radiant. Efectele lor antiinflamatorii sunt, de asemenea, benefice pentru reducerea roșeții sau cicatricilor.

Cum se administrează exozomii?

Spre deosebire de toxina botulinică, o tehnică ce necesită intervenție chirurgicală, acest tratament este non-invaziv. Deși exozomii pot fi aplicați local pe piele și păr, unii medici preferă să folosească microneedling pentru rezultate optime. „Administrăm acești exozomi în mai multe moduri, inclusiv prin microneedling sau cu ultrasunete, care permit exozomilor să pătrundă profund în piele”, explică medicul. 

De câte ședințe sunt necesare pentru a obține rezultate optime?

Pentru a obține rezultate de durată, dr. Letournel recomandă un protocol de trei până la cinci ședințe la intervale de cincisprezece zile. Ulterior, o ședință de rapel la fiecare șase luni ajută la menținerea efectelor. „Dacă ne oprim, nu există niciun pericol, dar pentru a optimiza rezultatele, se recomandă monitorizarea regulată”, adaugă ea.

Care sunt contraindicațiile acestui tratament?

Exozomii sunt potriviți pentru toate tipurile de piele și nu au contraindicații cunoscute până acum. „Pe pielea mai tânără, acestea pot acționa ca prevenție, astfel încât să putem începe tratamentul de la vârsta de aproximativ treizeci de ani”, recomandă medicul.

Dacă acestea sunt administrate prin microneedling, totuși, există unele restricții. Tratamentul este contraindicat în caz de sarcină, în tratamentul cu anticoagulante, herpes sau chiar o erupție de acnee.

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

Parfumuri de la Roger Vivier

realitatea

“Reșapare” de toamnă

realitatea

Zăvo şi-a pus un kilogram de silicon in sâni!

Caracteristicile care fac o femeie să pară mai tânără

Andreea Damian

Adevarul despre starea de sanatate a Andreei Marin: “Ai mei ma suna disperati”

Manichiură de vară | Cele mai frumoase unghii colorate

Andreea Damian

Scrie un comentariu