A venit iarna si ce bine ne pare! De ce? Pentru ca este timpul prielnic pentru a te scufunda intr-o patura groasa, cu un ceai alaturi si carti bune in jurul tau. Ce poate fi mai potrivit pe vremea aceasta capricioasa decat o calatorie intr-o lume imprevizibila si in care totul e posibil?
- Pescarusul de Richard Bach
Aparuta la editura Humanitas, cartea copertata sugestiv in culoarea cerului si pe care sta sa zboare o pasare, este un bestseller international plin de sensuri ascunse. Desi aparent pare ca vorbeste despre nevoia de autodepasire a unui simplu pescarus, pe numele sau Jonathan Livingston, cartea care a aparut acum 40 de ani este probabil cea mai citita parabola moderna. Impletind elemente de aviatie, aerodinamica ori spiritualitate, cartea sugereaza ideea necesitatii de a privi mai departe de conditia pe care o ai, oferindu-i oricarui cititor acel imbold de care are nevoie pentru a-si pune planurile marete in aplicare. Printre randurile filozifice adesea intalnite in carte si intrebari precum: „De ce suntem aici?”, cartea ne ofera un ragaz de meditatie prin pagini care ilustreaza pasari in zobr. De altfel, pasarea a reprezentat inca din momentul in care a fost folosita pentru prima data in literatura, simbolul libertatii, al autodepasirii, al lipsei de prejudecati. „Pescarusul” a devenit inca din momentul in care am citit-o cartea perfecta pentru relectura in momentele de impas, de lipsa de curaj. Asadar, daca aveti un prieten/a care se afla la inceput de drum in cariera sa, aceasta carte este perfecta pentru a-i alimenta setea de a se depasi pe sine.
- Porumbelul de Patrick Suskind
Cum spuneam, pasarile reprezinta un simbol al libertatii, insa vom vedea in cartea scriitorului german cum un simplu porumbel reuseste in mod extraordinar sa dea peste cap viata unui paznic de banca, numit Jonathan Noel. Jonathan are o viata monotona departe de ochii lumii, traind intr-un apartament mic din Paris, in care confortul nu este prezent. Toate activitatile lui calculate si imaginile pe care le vede pe parcursul zilei parca plimbandu-se intr-o expozitie, fac din existenta acestuia mai degraba un calvar, pe care el insa nu il constientizeaza pana in momentul in care apare porumbelul. Putem vedea acest text ca pe o aluzie la viata lumii moderne care se poate zgudui in orice moment din motive banale. Cum porumbelul acesta schimba radical perspectiva lui Jonathan depsre viata, va voi lasa pe voi sa aflati.
- Oscar si tanti Roz de Emmanuel Schmitt
O poveste tulburatoare pe fundalul careia se pune in relief relatia dintre om si Dumnezeu. Oscar, un baietel bolnav de leucemie si aflat in spital, reuseste la indemnul ingrijitoarei, tanti Roz, sa isi traiasca ultimele zile din viata de parca si-ar fi parcurs intreaga existenta. Prin intermediul unor scrisori intre el si Dumnezeu, Oscar pune pe foaie intrebari pe care cu totii ni le punem la un moment dat in viata. Unul dintre cele mai sugestive dialoguri este probabil cel pe care il are la un moment dat cu tanti Roz:
„O dorinta pe zi e mai bine decat trei toata viata, nu?
- Atunci pot sa-i comand orice? Jucarii, bomboane, o masina…
Nu, Oscar. Dumnezeu nu e Mos Craciun. Nu poti sa-i ceri decat lucruri care tin de suflet.
De exemplu: curaj, rabdare, raspunsuri la orice problema.”
Poate va veti gandi ca subiectul acestei carti concentrate este trist, insa din contra, ne face sa ne gandim la bucuriile vietii, la lucrurile mici de care sa tinem cont, la suflet si nu la lucrurile materiale. Oscar si tanti Roz este cu siguranta o carte care va sa pune pe ganduri.
Ce mai asteptati? Fuga la librarie!
Vezi si:
https://www.tabu.ro/top-15-citate-celebre-despre-viata/
https://www.tabu.ro/comunicarea-nonverbala-diferite-culturi/
https://www.tabu.ro/top-15-citate-amuzante-celebre/