Tabu
CULTURE

TRIP. Primul “Trainspotting” românesc

Despre Trip – un film prezentat duminica la noul Europa Cinema din București – se poate spune ca e un fel de “Trainspotting” românesc. Dar in primul si in primul rand e un film 100% independent: debutul in lungmetraj al unei absolvente de Filologie, pe nume Florina Titz.

“Trip” este un film făcut cu bani de-acasă, cu ajutoare “umanitare” de la prieteni și sponsori ad-hoc, fie ei patroni de cârciumă sau administratori de cimitire, cu câțiva actori profesioniști și restul amatori, filmat cu o cameră digitala banala.
În ciuda faptului că a început ca un demers amatorist, de home video, sau filmuleț numai bun de a fi privit cu amicii la un bairam, “Trip” a ieșit în final mult mai bun decât zeci de filme profesioniste făcute pe bani grei, preferabil de la bugetul de stat.

Dincolo de micile defecte de ordin tehnic, inerente într-o producție făcută practic fără bani, și de faptul că dramatismul se mai diluează, filmul transformându-se pe alocuri în videoclip, scenariul se susține foarte bine, iar cei doi actori din rolurile principale, Lana Moscaliuc și Marian Adochiței, cunoscuți publicului de teatru din spectacolul “Inimi cicatrizate” al lui Radu Afrim (de altfel, fotografia lui Afrim apare la loc de cinste în film), fac niște roluri excelente.

Cinci tineri prieteni, inteligenți, culți, sofisticați chiar intelectual și sexual, simt că se sufocă într-un oraș de provincie, Constanța, care nu e altceva decât un deșert cultural. Vecinătatea mării nu-i poate ajuta decât în alegerea unui sfârșit mai rapid și mai romantic. De plictiseală sau de disperare, cei cinci ajung să joace tot felul de joculețe unele inofensive, altele periculoase prin care își construiesc un univers paralel și noi identități.

Pentru că drogurile sunt cele mai eficiente modalități de alterare a conștiinței, pentru a avea “trip”-ul asigurat, ei încearcă toate drogurile cu putință, de la marihuana la ecstasy și heroină, stropite din belșug cu tărie, de preferință cu “Jack”. Numai că linia de demarcație dintre iluzie și realitate se subțiază pe zi ce trece, iar ei se apropie vertiginos de prăpastie, de dizolvare în neant, de ceea ce, plastic, ei numeau “Marele Căcat”. Numai că dintr-o viață anostă nu se scapă prea ușor, iar moartea nu vine pentru a-i încununa eroic.
 
citeste mai departe articolul scris de GABRIELA LUPU pe Cotidianul.ro!

TRIP este un proiect care are in continuare nevoie de ajutor pentru a ajunge sa fie vazut de publicul caruia i se adreseaza.
Asadar daca detineti un bar, un club, o locatie speciala, un dvd player si un proiector, si 2h15 minute la dispozitie, nu ezitati sa-i chemati pe tinerii care locuiesc in Constanta si joaca in acest film care are destule de spus acum.

ARTICOLE SIMILARE

Thievery Corporation, intre multiculturalism si cenzura

realitatea

10 filme potrivite pentru Valentine’s Day

realitatea

Incepe Summer Beauty Tunnel!

realitatea

Personajul interpretat de Paul Walker în franciza „Furios şi iute“ ar putea reveni

Andreea Damian

O organizaţie anti-tutun consideră că Netflix “fumează” prea mult

realitatea

Escape Room la Biblioteca Metropolitană București. Pe urmele Agathei Christie

Andreea Damian

Scrie un comentariu