Riscul de tromboză asociat cu vaccinul AstraZeneca nu a fost stabilit. Cu toate acestea, serul a fost suspendat în mai multe țări europene. În timp ce aceste riscuri sunt dovedite în ceea ce privește pilula, unii denunță un „standard dublu, două măsuri”. De ce vorbim mai mult despre riscurile de tromboză legate de vaccin decât cele legate de pilula contraceptivă?
Multe țări europene au suspendat vaccinul AstraZeneca ca măsură de precauție, după cazuri grave de cheaguri de sânge. „Nu există nicio indicație în această etapă că aceste evenimente sunt legate de vaccinare”, a precizat totuși Agenția Europeană a Medicamentului, care a subliniat, de asemenea, că aceste evenimente tromboembolice au avut loc „la un număr foarte mic de persoane care au primit vaccinul”. Cum să explicăm că acest fenomen este atât de mediatizat în timp ce tromboza este frecventă?
Cifrele vorbesc de la sine: o persoană moare de tromboză la fiecare 37 de secunde, potrivit asociației Thrombosis UK. Agenția Europeană pentru Medicamente a subliniat, de asemenea, că „numărul total de evenimente tromboembolice la persoanele vaccinate nu pare a fi mai mare decât cel observat la populația generală”. Această întrebare a ridicat o altă dilemă: de ce vorbim mai mult despre riscurile de tromboză legate de vaccin atunci când acestea nu sunt dovedite, decât cele asociate cu pilula contraceptivă , care au fost stabilite de mulți ani?
Vaccinul AstraZeneca și pilula contraceptivă
Într-o declarație, Asociația franceză a victimelor embolismului pulmonar și accidentului vascular cerebral legat de contracepția hormonală (AVEP) a reacționat la suspendarea vaccinului AstraZeneca. Ea spune că există „standarde duble” și este surprinsă de „indiferența în care sunt tratate mii de victime ale trombozei și ale emboliei pulmonare din cauza contracepției în Franța și în Europa”, scrie Femme Actuelle.
În special, o meta-analiză publicată în British Medical Journal în 2013 a dezvăluit că „toate contraceptivele orale combinate studiate au fost asociate cu un risc crescut de tromboză venoasă. Amploarea efectului depindea atât de progestina utilizată, cât și de medicament. Etinilestradiolul este un estrogen sintetic utilizat în pastilele hormonale combinate. Cu toate acestea, „spre deosebire de contracepția micro-progestativă, contracepția estrogen-progestogen crește riscul de tromboză venoasă de 3 până la 6 ori”, scria o echipă de medici în 2017 în Swiss Medical Review.
Numărul anual de tromboze legate de administrarea unei pilule de a treia sau a patra generație este, așadar, de 4 cazuri la 10.000 de femei. Dar riscul de tromboză potențial asociat cu vaccinul AstraZeneca? Deocamdată, acest lucru ar viza 30 de cazuri la 5 milioane de persoane care au primit o doză, potrivit unui comunicat al EMA din 13 martie.
Vaccinul și pilula: o comparație nu atât de evidentă
Dacă riscul de tromboză legat de pilulă este într-adevăr mai mare decât cel potențial asociat cu vaccinul AstraZeneca, comparația nu este atât de evidentă.
„Suspendarea unui produs în așteptarea mai multor informații este un principiu de precauție care este adesea utilizat în medicină atunci când apare un produs nou pe piață și cu atât mai mult, în acest caz, când există o presiune puternică pentru a vaccina rapid cât mai mulți oameni posibil. Cu vaccinul AstraZeneca, suntem într-un experiment cu o mulțime de incertitudini în timp ce pe pilula contraceptivă, au existat o mulțime de investigații epidemiologice. Sunt cunoscute riscurile asociate cu aceasta”, explică Alexandra Roux, doctor în sociologie.
Problema riscurilor asociate vaccinului AstraZeneca și a celor asociate pilulei a fost ridicată și în străinătate, de către Institutul Paul Ehrlich (Germania). „Este adevărat că se știe că pilulele contraceptive provoacă tromboză. Tromboza, chiar fatală, este cunoscută ca fiind un efect secundar foarte rar”, se arată pe site-ul Agenției Federale Germane de Reglementare Medicală. Spre deosebire de vaccinul AstraZeneca, pentru care nu este încă menționat acest risc potențial de tromboză – deoarece nu este dovedit, cel asociat cu pilula apare în prospectul informativ destinat pacienților. Contraceptivele sunt disponibile numai pe bază de rețetă. Fiecare femeie trebuie informată cu privire la acest risc de către medicul care i-a prescris pilulele.