Sexul comercial, însă, nu se vinde atât de ușor. Nu este o meserie și, rareori, este o plăcere. De cele mai multe ori, este o necesitate, o etapă sau o opțiune în viețile unor oameni care au pornit la drum cu puține șanse. Nu te-ai aștepta ca aceștia să fie responsabili pentru sănătatea proprie sau a clienților dar, de la o vreme, cu o mână de ajutor din partea unor organizații binevoitoare, au ajuns să se gândească de două ori la riscurile pe care le implică sexul neprotejat.
O noapte călduroasă de joi a fost cadrul perfect al debutului meu într-o lume pe care nu o cunoscusem și nici nu mi-o imaginasem până atunci: o plimbare cu ambulanța – unitatea mobilă a Asociației Române Anti-SIDA, care oferă servicii grupurilor vulnerabile, precum consumatorii de droguri, persoanele care practică sexul comercial, etnicii rromi sau persoanele fără adăpost.
Echipa ARAS se deplasează cinci zile pe săptămână prin oraș, în zone dinainte stabilite, pentru a-și îndeplini sarcinile. Într-una din aceste seri am plecat, la 9 și jumătate, când încă mai era lumină, către sediul ARAS. Aveam ceva emoții imaginându-mi ce avea să urmeze și în ce măsură voi ajunge să cunosc viața de pe străzi într-o singură noapte.
„Nu vorbești cu ei decât întrebată. Nu pleci din raza noastră vizuală fără să anunți înainte. Nu ai voie să atingi seringile colectate de la utilizatorii de droguri“, mi-au spus membrii echipei înainte de plecare. Asta pentru că realitatea de pe străzi poate să surprindă uneori.
2 comentarii