Un test de urină poate dezvălui adevărata vârstă biologică a corpului, dar și cât mai ai de trăit, arată un studiu realizat în China la Centrul Național de Gerontologie, potrivit Daily Mail. Rezultatul va indica anii biologici și nu pe cei din buletin, informație ce poate contribui la evaluarea riscului de afecțiuni asociate vârste și chiar de deces.
Testul identifică prezenţa unei substanţe – numită marker sau indicator biologic – care dezvăluie nivelul leziunilor la nivel celular apărute în urma unui proces cunoscut drept stres oxidativ. Odată cu înaintarea în vârstă nivelurile din urină ale acestei substanţe cresc.
„Pe măsură ce îmbătrânim, leziunile cauzate de stresul oxidativ se accentuează şi astfel nivelurile indicatorilor oxidativi cresc”, a explicat cercetătorul Jian-Ping Cai, coautor al studiului.
Oamenii îmbătrânesc în ritmuri diferite, în funcţie de intensitatea leziunilor la nivel celular influenţate de factori diverşi precum genele moştenite, stilul de viaţă şi mediul înconjurător, conform oamenilor de ştiinţă.
În cadrul acestui studiu, cercetătorii s-au concentrat pe un biomarker al stresului oxidativ numit 8-oxo-7,8-dihydroguanosine (8-oxoGsn). Ei au măsurat nivelurile acestuia în mostre de urină prelevate de la peste 1.200 de persoane din China, cu vârste între 2 şi 90 de ani, şi au descoperit o creştere dependentă de vârstă a acestui indicator la subiecţii de 21 de ani şi peste această vârstă.
Într-un studiu anterior efectuat pe șoareci, șobolani și maimuțe, cercetătorii au descoperit că nivelurile unui biomarker cunoscut sub denumirea de 8-oxo-7,8-dihidroguanozină (sau 8-oxoGsn, pentru scurt) au crescut în probele de urină, deoarece animalele au înaintat în vârstă. Biomarkerul este produs prin oxidarea ARN (acid ribonucleic), un proces care, la rândul său, este asociat cu îmbătrânirea biologică.
„8-oxoGsn urinar poate dezvălui starea reală a organismelor noastre, cu mai mare precizie decât vârsta cronologică, şi ne poate ajuta să prognozăm riscul de apariţie a afecţiunilor asociate vârstei”, a mai spus cercetătorul.
4 comentarii