Cu doar câteva zile în urmă, UNESCO a anunțat oficial că orologeria și arta mecanică vor intra în lista patrimoniului cultural imaterial. Este, în primul rând, un omagiu adus artizanilor din spațiul franco-elvețian, renumiți pentru tradiția bogată a manufacturii de ceasuri.
Celebrarea artei temporale
În 2019, reprezentanți ai culturii din Elveția și Franța au depus o cerere în vederea recunoașterii de către UNESCO a orologeriei și artei mecanice ca parte din patrimoniul cultural imaterial. Inițiativa acestora a fost aprobată recent.
Meșteșugul practicat de secole de artizanii francezi și elvețieni, în special de cei din regiunea Munților Iura, a fost înscris oficial în lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității.
O listă atotcuprinzătoare
Pe lângă toate formele de artă și artizanat legate de manufactura obiectelor de măsurare a timpului, lista mai include și creații de artă kinetică, sculpturi, picturi animate și chiar cutii muzicale.
Este o celebrare a tuturor practicilor și tradițiilor din spațiul franco-elvețian și, totodată, o încununare a unei munci profesioniste, care îmbină armonios arta, știința și tehnica.
Valori pentru UNESCO
Pe site-ul UNESCO se menționează că „aceste practici transmit multe valori precum măiestria, punctualitatea, perseverența, creativitatea, dexteritatea și răbdarea, iar infinita chestionare a preciziei și a aspectului intangibil al măsurării timpului oferă acestei munci o profundă dimensiune filosofică. Servind atât o funcție economică, aceste competențe au modelat arhitectura, peisajul urban și realitatea socială cotidiană a regiunilor aferente.”
În Elveția, orologeria este a treia cea mai importantă industrie. Anul precedent, exporturile elvețiene de ceasuri s-au ridicat la 21,7 miliarde de franci elvețieni.