Tabu
LIFESTYLEShop

Universul școlarului: manuale și auxiliare școlare (P)

Soarele dogoritor ascunde o realitate nu foarte dragă elevilor: vacanța de vară se apropie cu pași repezi de jumătate. În aceste condiții, este normal ca lecțiile să-și reia locul în gândurile părinților și ale școlarilor. Situația actuală poate părea debusolantă din perspectiva celor care învață: cadrele didactice au fost nevoite să se adapteze rapid la un stil de predare cu totul nou, iar elevii, să-și păstreze receptivitatea chiar și de la distanță. Atât o continuare a lecțiilor în acest mod, cât și întoarcerea la învățământul față-n față, creează impresia dificultății. 

Totuși, nici în cele mai imprevizibile perioade, în care universul elevului pare să se fi zdruncinat, nu este totul atât de pesimist. Indiferent de contextul global, profesorul își va menține relația cu elevii, părinții vor fi în continuare garanți ai bunei învățări, iar materialele de specialitate vor asigura persistența informației. Ne oprim chiar asupra acestor materiale, care nu se bucură întotdeauna de atenția meritată. Culegerile, dicționarele și alte resurse adiacente fixează informația pe care profesorul, prin capacitatea sa pedagogică, o transmite elevului. Să ne uităm, așadar, mai îndeaproape la materialele auxiliare și la modul în care ele conturează universul școlarului tău. 

Manualele

Fiecare materie are manualul aferent, iar omniprezența acestor instrumente de învățare le face neinteresante. Deși în timpul multor ore ele sunt mai degrabă ornamente pe banca sau pe biroul copilului, învățarea de după învățare nu s-ar putea realiza fără ele. Manualele sunt elaborate de specialiști în domeniu (de multe ori, profesori care predau în ciclul universitar), care au totodată o pregătire didactică și pedagogică serioasă. Exercițiile pe care le creează sunt menite să facă apel la toate capacitățile cognitive de care dispune elevul, dezvoltându-l atât din punctul de vedere al memoriei, cât și din cel al înțelegerii și interpretării de sensuri noi. 

Un exercițiu pe care-l poți face ca părinte, din postura de tutore de homeschooling, este acela de a-i recomanda copilului tău să rezolve și cerințe care nu sunt cuprinse în tema pentru acasă sau cea de vacanță. Astfel va ajunge să privească materia dintr-o perspectivă cu totul nouă. 

Dicționarele

Indiferent de înclinațiile copilului tău, el va avea întotdeauna nevoie de bune capacități de comunicare. Nu trebuie să uităm nici că pe plan școlar, limba și literatura română reprezintă singura materie de examen universală – indiferent de profil, examinarea la această disciplină va asigura promovarea ciclului liceal. Tocmai din aceste motive este necesar ca elevul să studieze temeinic dicționarele. Îi vor fi utile dicționarele de neologisme, de sinonime, arhaisme și regionalisme – cu cât vocabularul său este mai dezvoltat, cu atât universul lui de gândire se lărgește și se conturează. 

În afara dicționarelor de limbă română, l-ar putea ajuta și dicționarele de termeni ale altor specialități. Limbajul tehnic pe care și-l va însuși astfel este una dintre primele cerințe ale unui viitor specialist. 

Culegerile 

Nu ne vom referi doar la culegerile de probleme, care adesea însoțesc orele de științe exacte. Ne referim îndeosebi la culegerile care au ca scop pregătirea pentru examenele de la încheierea ciclurilor de învățământ. Principalul lor avantaj este acela că-i arată elevului mai multe căi prin care se poate raporta la o problemă, indiferent de materie. Citind și rezolvând conținuturile culegerilor, el își va însuși în mod automat limbajul de specialitate, astfel că va reuși să facă față cu brio examenelor. 

Așadar, caracterul de suport al materialelor auxiliare nu le face în niciun caz mai puțin importante, mai ales nu în contextul actual. Iar dacă nu știi exact de unde să începi (sau de unde să continui drumul anevoios de back to school), îți facem o mică sugestie: găsești online manuale și auxiliare școlare

ARTICOLE SIMILARE

Minotaurul lui Dalí și boii lui Grigorescu în aceeași încăpere

Cum sa te muti intr-o casa noua

realitatea

Cele mai bune sfaturi pentru reducerea poluării digitale

Andreea Damian

10 produse naturale care ne ajută să trăim mai mult

realitatea

Dorian Popa nu a murit: “Sunt bine, nu am timp sa mor”

Aceste clişee ne dor (1): “Ăsta nu vrea decât”

Scrie un comentariu