Urzicile se găsesc în aproape toate zonele cultivate sau necultivate, chiar și în supermarketuri. Dacă sunt culese și consumate corect, urzicile au o mulțime de proprietăți miraculoase pentru organism.
Urzicile sunt plante medicinale benefice pentru organism datorită conținutului ridicat de vitamina A, B2, C, K, acid acetic, acid formic și săruri minerale.
Urzicile se numără printre cele mai apreciate verdețuri de primăvară și se culeg atunci când plantele au atins înălțimea de 15-20 de centimetri. Se culeg cu mănuși și bluză cu mânecă lungă, pentru a preveni înțeparea.
Urzicile – proprietăți
Diuretice;
Antiinflamatoare;
Antihemoragice;
Imunostimulatoare;
Antitusive;
Emoliente;
Vitaminizante;
Tonice;
Cicatrizante;
Astringente;
Dezintoxicante;
Antiseptice;
Antitoxice;
Antiinfecțioase;
Antibronșitice;
Antianemice;
Digestive;
Laxative.
Valori nutriționale pentru 100 grame de urzici
Acid folic – 14 mcg;
Calorii – 42 kcal;
Vitamina A – 2.011 IU;
Vitamina B – 0,103 mg;
Vitamina K – 498,6 mcg;
Fibre – 6,9 g;
Calciu – 481 mg;
Fier – 1,64 mg;
Magneziu – 57 mg;
Fosfor – 71 mg;
Zinc – 0,34 mg;
Potasiu – 334 mg;
Proteine – 2,71 mg.
Urzicile – acțiuni terapeutice
Hemoragii interne;
Balonaări;
Enterocolite;
Indigestii;
Dizenterie;
Ulcer duodenal;
Insuficiență pancreatică;
Ulcer gastric;
Hemoroizi;
Astm bronșic;
Detoxifierea organismului;
Prevenirea cancerului;
Litiază renală;
Rinită;
Tuberculoză;
Cancer gastric;
Hemoragii uterine;
Nefrite;
Uremie;
Diabet zaharat;
Stimularea lactației;
Reumatism;
Artrite;
Obezitate;
Rahitism;
Cefalee;
Edemă;
Osteoporoză.
Urzicile se folosesc pentru uz extern în următoarele afecțiuni
Plăgi;
Eczeme;
Arsuri;
Psoriazis;
Dermatoze;
Înțepături de insecte;
Urticarie;
Unghii casante;
Seboree;
Alopecie;
Mătreață;
Gingivită;
Stomatită;
Micoze cutanante.
Cum se consumă urzicile
Pentru uz extern
Într-un litru de apă se adaugă 50 de grame de frunze uscate de urzici și se aplică pe zona afectată, sub formă de spălături sau comprese.
Pentru uz intern
Se poate prepara infuzie de urzici din: 250 ml de apă caldă, o lingură de frunze de urzici. Se lasă la infuzat pentru 10-15 minute, se strecoară și se consumă infuzia.
Sursa: Tabu.RO