Te-ai aștepta să găsești o mulțime de boutique hoteluri hip în Amsterdam. Ei bine, le poți număra pe degetele de la o mână, dintre care arătătorul și degetul mijlociu formează litera V. Cele două Hotel V au pe lângă un design special, un concept ce a fost nominalizat anul trecut, la numai câteva luni de la deschidere, ca „Best hotel concept 2008“.
Când ești în Amsterdam, fă ce fac localnicii. Dacă vrei să vezi mai mult decât canale, muzee, coffeeshops și Red Light District, poți fi sigur că echipa de la Hotel V te va îndruma unde trebuie. Mândri de orașul lor natal, ei îți vor maximiza experiența pe care o vei trăi în Amsterdam. În cele numai trei zile pe care le-am petrecut aici ne-au recomandat și rezervat două dintre cele mai bune restaurante și am fost puși pe lista de invitați la cel mai select club din oraș. Nu trebuie decât să te lași pe mâinile lor și vei ajunge să iubești Amsterdam la fel de mult ca și ei.
Designul de interior completează acest concept. Modern cu accente vintage, interiorul a fost conceput de Mirjam Espinosa împreună cu soțul ei Tom, amândoi pasionați de design. Călătorind în toată lumea la târguri de mobilă și decorațiuni, au ales cele mai bune soluții pentru a obține o ambianță chic și un interior elevat.
De zece ani, de când au început proiectul primului hotel împreună cu sora lui Tom, Jacqueline Espinosa, au vizitat nenumărate hoteluri în căutarea perfecțiunii, hotărâți să evite greșelile pe care le-au făcut alții. Gama de culori aleasă, cu mult lemn de culoarea nucului american, brunuri, negru lucios și griuri, punctate ici-colo de galben sau mov în cantități minime, dă întregului hotel o personalitate aparte – deși modern, este extrem de cald și prietenos. Pentru că Mirjam nu și-a dorit pur și simplu „un alt design hotel“, totul este pus la punct până la detaliu și fiecare element de design a fost îndelung căutat. Îmi vorbește cu mândrie și pasiune despre fiecare scaun și corp de iluminat.
Observ piese de mobilier originale vintage alături de inovații în materie de finisaje. Elemente exotice alături de decorațiunile minimaliste al lui Tom Dixon. Iconicul fotoliu de plastic al fraților Eames, creat pentru Vitra în 1950, Wire Chair al lui Harry Bertoia desenat pentru Knoll în 1962, tabureții din plută ai lui Jasper Morrison pentru Moooi te fac să te simți ca într-un museu al designului. De altfel, amenajarea hotelului a însemnat 5 ani de muncă asiduă.
Clădirea – monument istoric – are zone neatinse de trecerea celor o sută de ani, ca de exemplu scara cu faianță din ceramică glazurată, vitralii și ușile de la liftul original, dar și zone în care a fost adaptată noii funcțiuni – în curtea interioară, ce face legătura între cele două corpuri ale hotelului printr-un pod de lemn, se află un imobil fără valoare istorică pe care proprietarii s-au hotărât să îl demoleze pentru a genera această curticică superbă. Parterul, ce a fost inițial un magazin, s-a transformat cu ajutorul desenelor făcute de arhitectul Ronald Hooft, prieten al familiei, în zona de întâmpinare și relaxare a oaspeților. Într-un spațiu deschis, dar pe nivele diferite se află recepția, zona de lobby cu minunatul șemineu desenat de același Ronald Hooft, barul și locul de mic dejun. O sală de conferință cu mobilier vintage și decorațiuni exotice este ascunsă în spatele unor uși de sticlă fumurii, pentru intimitate. Elementul central este însă șemineul rotund, bordat de canapeaua vintage din piele, adusă din Elveția. Aici te poți relaxa urmărind forfota străzii sau citind una din revistele de design. Camerele continuă intenția din spațiile publice, cu aceeași abordare entuziastă față de finisaje moderne și mobilă creată de designeri. Peretele cu capătul de pat este tapetat cu furnir natural, peste care a fost aplicat un autocolant negru cu un desen stilizat. Aplicele Kelvin, design Antonio Citterio cu Toan Nguyen pentru Flos și lampa suspendată creată de Tom Dixon asigură un iluminat romantic. În fiecare cameră regăsim un obiect de mobilier vintage. Bulldogul din ipsos provine dintr-o florărie și a fost acoperit în întregime în ciocolată, pentru un eveniment și poartă o zgardă pe care inscripția „Lick Me“ este bătută cu strasuri. În restul timpului, bulldogul revine la culoarea alb imaculat și te întâmpină la intrare cu o zgardă pe care scrie „welcome“.