Distanțarea socială recomandată pentru a combate Covid-19 lansează provocări serioase chiar și pentru persoanele cu căsnicii stabile și fericite. În această perioadă de izolare tu și partenerul tău de viață trebuie să vă „suportați” mai mult, întrucât limitele voastre teritoriale nu vor depăși ușa de la intrare.
Cu toții trebuie să echilibrăm viața profesională și viața personală, 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână. La mijloc se află și copiii mici (sau chiar adolescenții) și orice vorbă spusă la întâmplare poate fi un pas spre dezastru – sau, și mai rău, spre divorț.
Cum te asiguri că mariajul tău nu devine o victimă a pandemiei de coronavirusul? Comunicarea e crucială, sunt de părere terapeuții. Secretul oricărei relații sănătoase este comunicarea. Este valabl în circumstanțe normale, nu numau în timpul izolării sociale. Pentru unii, acest lucru poate însemna discuții pe teme banale, precum vremea, cărți, seriale, etc. Pentru alții, ar putea fi esențială pentru a depăși anxietatea provocată de știrile despre noul virus.
Nu contează cât de mult comunică cuplurile în timpul ăsta, ci pur și simplu că încearcă să comunice. Când oamenii au perspective diferite, au idei diferite despre ceea ce trebuie făcut, singura modalitate de a trăi în armonie este să comunice.
Majoritatea soților își petrec cea mai mare parte a fiecărei zile deoparte – cel puțin unul din ei părăsește casa pentru a merge la serviciu. Acum, însă, din cauza companiilor care și-au lăsat angajații să lucreze de acasă și cu carantina totală impusă de autorități, ambii parteneri trebuie să își petreacă aproape tot timpul sub același acoperiș. E mai greu pentru cuplurile care locuiesc în case mai mici. Acest apsect îi poate face să se simtă ca nu au un spațiu personal. Din acest motiv, mulți experți sugerează recunoașterea importanței timpului petrecut de unul singur. Uneori e bine să te cufunzi singur într-o carte sau să-ți pui căștile și să asculți muzica ta preferată într-un colț al camerei.
Nimeni nu este familiarizat cu „noul normal” de distanțare socială. În mijlocul acestei furtuni, este înțelept să creezi noi rutine care să ofere sens și scop vieții de cuplu. Mai exact, atribuiți-vă roluri pentru fiecare zi: cine gătește, cine face curățenie, cine răspunde la telefon și așa mai departe. Acest lucru nu este chiar aproape de o situație tipică, însă vă poate ajuta să faceți față crizei. Este extrem de important să vă planificați timpul pentru a petrece timp de calitate împreună și a vorbi despre așteptările voastre.
Sunt extrem de important și relații sexuale. Nu, sexul nu vă vor crește șansele de a vă contamina cu coronavirus. S-ar putea să constatați că dorința sexuală în timpul coronavirusului scade, deoarece stresul împiedică libidoul pentru aproximativ 85 la sută dintre noi. Este normal să fii mai puțin interesat de sex în perioadele de criză.