Tabu
HEALTH

Varicele – inamicul verii la femei

Varicele sunt o afectiune arhicunoscuta ce poate afecta atat barbatii, cat si femeile. Totusi, femeile sunt de doua ori mai afectate decat sexul opus din cauza unor factori genetici si hormonali specifici lor. Pe langa acest lucru, boala varicoasa are si un impact psihologic mult mai important la sexul frumos. Femeilor le place sa isi etaleze picioare, sa se imbrace in fuste si rochii si sa se simta feminine intr-o vestimentatie ce lasa picioarele la vedere. Din pacate, mai ales pe timpul verii, varicele de la nivelul membrelor inferioare creeaza un aspect inestetic obligand multe femei sa poarte numai pantaloni.

Ce sunt varicele si ce duce la aparitia lor?

Varicele sunt de fapt niste vene dilatate excesiv. Se vad la nivelul pielii ca niste cordoane supraelevate de culoare vinetie de diferite dimensiuni si forme. Se pot palpa si uneori se pot inflama.

In mod normal, sistemul venos prezinta in interiorul sau valve unidirectionale ce permit ca sangele sa circule doar inspre inima. O data cu defectarea unei valve sangele va avea posibilitatea sa curga gravitational stagnand in sistemul venos de la nivelul membrelor inferioare. Aceasta presiune crescuta determina dilatarea ireversibila a venelor si duce la aparitia bolii varicoase in segmentul afectat. Din pacate, boala continua sa evolueze daca ceea ce a dus la aparitia ei nu este remediat.

Nu numai o defectiune a valvelor naste varice. Statul mult timp in picioare sau lipsa de exercitiu fizic regulat creste, de asemenea, presiunea in sistemul venos. Venele trebuie sa munceasca mai mult pentru a reusi sa invinga forta gravitationala si sa impinga sangele catre inima. Acest efort poate avea repercusiuni pe termen lung prin aparitia de vene dilatate.

Aceeasi presiune exista si atunci cand greutatea corporala nu este una ideala. Ne nastem cu un anumit numar de vene care nu se inmultesc de-a lungul vietii. Asadar, daca o persoana este supraponderala, sistemul venos va munci mai mult pentru a acoperi o suprafata corporala mai mare. De multe ori, la o persoana obeza se imbina doi factori predispozanti. In primul rand, este lipsa activitatii fizice ce a dus la luarea in greutate si in al doilea rand apare problema greutatii excesive.

Asa cum am mentionat anterior sexul feminin este mult mai predispus la a dezvolta varice decat sexul masculin. Ceea ce au femeile si nu au barbatii, sunt hormonii feminini in cantitati mari precum estrogenul si progesteronul. Cei doi hormoni actioneaza la nivelul sistemului venos prin dilatarea peretelui. Acesta este unul dintre motivele pentru care varicele apar mai repede la femeile insarcinate. Desigur, si uterul gravid care compreseaza vena cava inferioara crescand presiunea in sistemul venos al membrelor inferioare joaca un rol important, dar in acelasi timp si nivelul hormonilor este mai ridicat decat in mod normal.

Genetica are un rol, de asemenea. Daca mamele sau bunicele au suferit de varice este foarte probabil ca si urmatoarea generatie sa fie afectata. Totusi, aceasta este o cauza care nu poate fi prevenita sau remediata.

Cum tratam varicele?

Aceasta intrebare este pe buzele tuturor femeilor care au observat aparitia unor cordoane de culoare mov albastruie la nivelul picioarelor. Nevoi a unui tratament creste mai ales cand vine vara si orice femeie isi doreste sa poarte fusta sau rochii vaporoase. Din pacate, nu exista un tratament general valabil care sa functioneze la toata lumea. Cel mai eficient mod de a combate dezvoltarea si ameliorare a varicelor este eliminarea factorilor care au dus la aparitia lor.

Femeile supraponderale ar trebui sa incerce sa scape de excesul de kilograme. Aceasta modificare a greutatii corporale va avea multe beneficii din punct de vedere al sanatatii. Un mod eficient este prin efectuarea de exercitii fizice regulate. Acelasi sfat este valabil si pentru persoanele sedentare. Activitatea fizica pune corpul in miscare iar contractia musculara de la nivelul picioarelor ajuta venele sa impinga sangele mai eficient catre inima. Scade presiunea din interiorul acestora. Prin adoptarea unui stil de viata activ se reuseste sa se combata doi factori predispozanti ai bolii varicoase precum obezitatea si sedentarismul.

Sarcina reprezinta un alt element care ar putea duce la dezvoltarea varicelor. Motivul este compresiunea exercitata de uter pe vena care colecteaza sangele de la nivelul picioarelor. Se recomanda ca atunci cand o femeie insarcinata sta intinsa in pat sa o faca pe partea stanga si nu pe spate pentru a preveni compresiunea.

De asemenea, se poate incerca utilizarea de ciorapi elastici mai ales atunci cand se sta mult in picioare. Exista mai multe tipuri de astfel de ciorapi printre care cei pana la glezna sau tip colanti. Acesti ciorapi compresivi impiedica acumularea sangelui la nivelul membrelor inferioare si sustine asemanator contractiei musculare circulatia sangelui venos spre inima.

Terapii interventionale

Daca metodele medicale nu dau rezultate, se pot incerca terapiile interventionale. Acestea insa sunt pastrate pentru varicele de mari dimensiuni, tortuoase si dureroase.

Exista scleroterapie ce presupune injectarea unei substante ce distruge vena afectata. O alta metoda este terapie cu laser. Avantajul primei terapii este ca are rezultate in cateva saptamani in timp ce dezavantajul celei de-a doua optiuni este ca rezultatele se observa dupa cateva luni, tratamentul durand pana la 2 ani, in functie de numarul venelor afectate.

O metoda mai invaziva este stripping-ul. Este o metoda chirurgicala ce implica anestezie generala. In cadrul acestei operatii chirurgul vascular va scoate una din venele principale de la nivelul membrelor inferioare pentru ca sa nu mai aiba unde sa se acumuleze sangele.

Indiferent de metoda aleasa este important ca dupa interventie sa se continue cu metodele de preventie. Exercitiu fizic regulat, o  dieta echilibrata si o greutate corporala ideala sunt printre primele lucruri care ar trebui implementate in stilul de viata al persoanei cu varice, atat inainte de operatie, cat si dupa. Daca factorii predispozanti nu sunt eliminati noi varice se vor forma si dezvolta inestetic. Terapia interventionala actioneaza strict la nivelul venei afectate prin indepartarea acesteia. Aceasta metoda de tratament nu are efect pe restul venelor care ar putea sa se dilate pe viitor. De aceea, este responsabilitatea fiecaruia sa se ingrijeasca de propriul sistem venos pentru a avea picioare cat mai frumoase.

AUTOR

Dr. Madalina Calita, Medic specialist chirurgie generala clinica OK Medical. Chirurgie laparoscopica digestiva si ginecologica, chirurgie oncologica, chirurgie hepato-bilio-pancreatica.

ARTICOLE SIMILARE

Rezoluții pentru sănătate în 2020 dar pe care probabil nu le vei respecta

Andreea Damian

De ce oamenii sănătoși nu ar trebui să ia zilnic aspirină pentru a preveni bolile de inimă

Andreea Damian

Numărul nașterilor prin cezariană a ajuns la o cifră îngrijorătoare la nivel mondial

Andreea Damian

Ce măsuri se iau în spitale din cauza creșterii numărului de cazuri COVID

Andreea Damian

De ce sunt importante pijamalele pentru copii pentru un somn bun

Tabu Tabu

Cercetătorii confirmă legătura dintre vitamina D și COVID-19

Andreea Damian

Scrie un comentariu