Una dintre cele mai bune carti pe care puteam sa le aleg pentru o prima recenzie pentru Tabu este Varsta Inocentei. Pentru ca are toate ingredientele necesare si toate atributele care o califica pentru a fi citita de Femeia Tabu. Si ce e mai important, chiar are in centru o femeie tabu, careia “ii place sa experimenteze”, care voit sau nu, se diferentiaza de restul, care “are incredere in ea si isi recunoaste valoarea.”
Aceasta femeie se numeste Ellen Olenska si este o frumoasa contesa europenizata. Americanca la origini, se casatoreste cu un conte polonez, de care se desparte fara a divorta, din cauza abuzurilor lui si mai ales din cauza numeroaselor aventuri pe care le-a avut atat cu femei, cat, pare-se si cu barbati. Prezenta tulburatoare intoarsa in societatea americana, Ellen Olenska face victime printre barbati si starneste o sumedenie de discutii prin comportamentul ei liber, prin tinutele sale neobisnuite si prin remarcile pe care le face de fata cu toti.
Departe de a fi inculta, needucata, usuratica sau provocatoare, contesa Olenska isi doreste sa faca un lucru pe care nu prea multe femei ale inceputului de secol XX indrazneau sa il faca: sa divorteze, pentru a-si trai viata asa cum ii place, fara constrangerea unui mariaj nereusit. E femeia libera, exuberanta, care accepta flirtul si care nu suporta regulile stupide ale unei societati rigide. Se indragosteste de viitorul sot al verisoarei ei, Newland Archer, care ii raspunde cu aceeasi moneda, insa a caror iubire nu se va consuma niciodata, pentru ca indiferent cate acuze ii aduce nobilimea new-yorkeza, contesa nu e imorala si nu ii va face rau rudei sale, in mod intentionat.
Personal, titlul nu mi s-a parut prea bine tradus, deoarece The Age of Innocence se refera la epoca pe care o traversa New-Yorkul in anii 1920, si nu la vreo prostuta sedusa si abandonata de vreun crai cu reputatie. In Varsta Inocentei, New-Yorkul joaca acelasi rol pe care il joaca si in Sex and the City, un personaj tacit, martor al tuturor intamplarilor in care se aventureaza membrii societatii sale. O societate incorsetata in reguli, legi si canoane care sugruma elanul de a fi asa cum iti place, si cu atat mai mult cu cat esti femeie…