Varza este foarte hrănitoare şi de aceea s-a folosit de-a lungul timpului în diverse preparate culinare, dar şi ca aliment cu reale proprietăţi terapeutice.
Folosită pe cale internă, varză tratează sau amelioarează diferite afecţiuni respiratorii, gastrice, intestinale, anemie, tumori, etc.
Alcoolismul, anemia şi ciroza se tratează cu suc proaspăt de varză (2 pahare de zi) şi cu salate de varză crudă sau varză înăbuşită.
Colitele, ulcerul, demineralizarea, enteritele, edemele se vindecă dacă se beau zilnic 200ml suc proaspăt de varză.
În digestii anevoioase se mănâncă salate varză proaspătă ca aperitiv.
Sucul proapăt de varză este indicat şi în scorbut, pleurezii, rahitism, litiază urinară, îmbătrânire, covalescenţă, cancer.
Supa de varză este indicată în constipaţie, obezitate, acnee, ciroză, enterite, colite.
Mască cu varză pentru tratarea acneei
Faceţi o pastă din frunze de varză cu ajutorul maşinei de tocat. Pasta obţinută se aplică pe faţă şi se lasă să acţioneze 20-30 de minute, după care se clăteşte.
Reţetă!
Sirop de varză roşie (500ml suc de varză roşie, 3 g şofran, 250g miere)
Se fierb până se obţine un sirop mai gros. Se ia câte o lingură de 3-4 ori pe zi. Este indicat în tratarea guturaiului şi a bronşitei astmatiforme.
Acest material a fost preluat din arhiva revistei Bucătăria pentru toţi. Mai multe detalii aici.