Deși este o perioadă dificilă pentru toată lumea, cu siguranță și vedetele trec printr-o perioadă grea. O pandemie a deturnat întreaga atenție a lumii și le-a știrbit din popularitate. Nimănui nu îi mai pasă ce mai poartă vedetele sau unde mai merg în vacanță. Într-o încercare disperată de a atrage atenția, mai multe celebrități s-au lovit de reacții negative din partea fanilor.
Gal Gadot a fost prima victimă. „Suntem cu toții împreună”, ne-a asigurat vedeta într-un videoclip pe Instagram în urmă cu câteva săptămâni. Reacțiile negative venite din mediul online nu au fost suficiente, iar Gadot a lansat un videoclip alături de alți milionari, în care cântă melodia „Imagine”, a lui John Lennon. „Vă puteți imagina cât de puțină conștientizare de sine trebuie să ai pentru a strânge o mulțime de miliardari care să cânte despre o lume fără „posesiuni” în timp ce un număr imens de oameni își pierd locul de muncă?”, se întreabă retoric jurnalista Arwa Mahdawi, potrivit The Guardian.
Mesajele siropoase de „speranță” din partea vedetelor au continuă să vină, la fel ca răspunsurile dezgustate ale internauților. Madonna, din motive numai de ea știute, a decis să ne predice dintr-o cadă plină cu petale de trandafir. Covid-19 „nu-i pasă de cât de bogat ești” ne-a informat ea. „Este marele egalizator”. Cu siguranță i-a adus pe oameni împreună în dispreț, scrie Arwa Mahdawi. Apoi, miliardarul David Geffen, care și-a închis contul de Instagram după un val de reacții negative la o postare cu superiachtul său de 590 de milioane de dolari, pe care s-a autoizolat, cu titlul „Sper că toată lumea rămâne în siguranță”.
Mai e și Ivanka Trump, fiica lui Donald Trump, care încă nu s-a autoizolat pe un superiaht. În schimb, ea ne recomandă să ne igienizăm des pe mâini, postând un videoclip cu copiii ei, care-și spală mâinile cu un săpun de 39 de dolari. Se pare că Pharrell Williams e cea mai nouă vedetă autoizolată care face apel la fani să doneze către spitale. A devenit repede ținta mesajelor negative: „Ai o avere de peste 150 de milioane de dolari, donează din banii tăi!”, i-a scris cineva.
Departe de a fi un „mare egalizator”, coronavirusul a făcut imposibilă ignorarea inegalității. Nu este vorba doar despre inegalitatea de avere, ci și despre inegalitatea accesului la servicii medicale. O persoană celebră pare să se testeze pentru coronavirus în fiecare zi, chiar dacă prezintă doar simptome ușoare în cel mai bun caz. Între timp, oamenii obișnuiți, chiar și cu simptome grave nu ajung să aibă acces la un test sau la un pat de spital.
Cultura celebrității și capitalismul sunt legate în mod indisolubil. Ambele ridică individul peste binele colectiv. Se bazează pe minciuna „meritocrației”: muncește din greu și poți realiza orice vrei. „Suntem cu toții împreună”, ne spune bogatul și faimosul. Ne pare rău, dar este evident că nu suntem, își încheie Arwa Mahdawi, articolul din The Guardian.
1 comentariu