Muzeul Å¢ăranului Român MUZEUL Å¢ĂRANULUI ROMÂN și ATELIERUL DE CARTE lansează duminică, 12 iulie, ora 21:00, „Veșmânt de hârtie pentru cabina de proiecție”.
Evenimentul este completat prin proiecția filmului mut „Cabinetul figurilor de ceară”, ilustrat muzical de ansamblul Einuiea. Intrare liberă. „Cabinetul figurilor de ceară / Das Wachsfigurenkabinett”, regizat de Paul Leni și lansat în 1924, cuprinde trei povești fantastice, avându-i ca protagoniști pe califul Harun-al-Rasid, țarul Ivan cel Groaznic și pe Jack Spintecătorul. Filmul conține inserturi de text din Caragiale și 1001 de nopți, recitate de actrița teatrului Nottara, Crenguța Hariton.
În perioada 7 – 12 iulie, Atelierul de carte a intervenit asupra cabinei de proiecție din curtea interioară a Muzeului prin tehnici de cașerare și turnare a hârtiei manuale și decorare cu lemn.Hârtia manuală este obținută din hârtie reciclată, prin prepararea fibrelor de celuloză după rețete tradiționale. Principala modalitate este cea folosită în evul mediu, exclusiv mecanică. Pentru o protecție mai bună, cabinei i s-a făcut un acoperiș și a fost îmbrăcată la bază cu un brâu de lemn.
Hârtia a fost aditivată cu rășini naturale astfel încât să obțină rezistență în timp și să nu fie afectată de factori externi: căldură, frig, umezeală etc. Aceasta a fost așezată udă pe pereții cabinei. La uscare, fibrele de celuloză s-au unit cu fibrele lemnului, formând o masă compactă, perfect integrată. Hârtia manuală a fost turnată în mozaic pe pereții cabinei, sub forma unei pelicule de film în trei secvențe: destrămarea, arătarea și zmeul țesător.
Prima secvență, „Destrămarea”, este sugerată prin hârtie manuală cu inserții de flori și textile; a doua, „Arătarea”, prin hârtie manuală cu inserții de plante și text și a treia „Zmeul Å¢esător”, prin hârtie manuală simplă ștanțată. Prin destrămarea unei lumi se creează în mod firesc condițiile de apariție ale unui nou univers sacrosanct. Nimic nu se pierde, totul se destramă, renaște și consfințește.