Noi neuroni se nasc în creierele oamenilor la vârste înaintate, chiar și la 90 de ani, arată un nou studiu, publicat recent de cercetătorii spanioli în revista Nature Medicine.
Descoperirea oamenilor de știință ar putea ajuta la descoperirea de noi tratamente pentru boala Alzheimer. Neurogeneza (procesul de naștere a neuronilor) are loc în timpul dezvoltării intrauterine și până la naștere, majoritatea neuronilor s-a format deja. În anii ’60 s-a descoperit că acest proces are loc și la mamifere adulte: noile celule ale sistemului nervos continuă să crească în creier, pe măsură ce acestea îmbătrânesc.
Rămâne însă o enigmă cum funcționează acest mecanism la om și cât timp durează.
Dar un nou studiu coordonat de biologul Maria Llorens-Martin de la Universidad Autónoma de Madrid din Spania a studiat țesuturile cerebrale ale cadavrelor pentru a examina neurogeneza hipocampică în detaliu.
Pentru a afla dacă noi neuroni continuă să se dezvolte la persoanele în vârstăa, cercetătorii au studiat o regiune a hipocampului numită girus dentat în probele de țesuturi prelevate de la 13 cadavre. Subiecții aveau vârste cuprinse între 43 și 87 de ani – cauza decesului fiind cancer, accident vascular cerebral – și toți au fost considerați sănătoși din punct de vedere neurologic când au murit. În cazul acestora, existau neuroni încă în formare, potrivit Science Alert. Declinul intervenise, dar s-a remarcat că încă se nășteau neuroni.
Echipa de cercetători a mai analizat creierul a 45 de pacienți decedați care sufereau de Alzheimer, cu vârsta cuprinsă între 52 și 97 de ani), dar aceștia nu mai prezentau semne de neurogeneză.
Acest studiu i-ar putea ajuta pe specialiști să dezvolte un sistem de monitorizare și depistare a deficiențelor neurologice precum boala Alzheimer prin metode non-invazive înainte ca afecțiunea să progreseze.