Tabu
HEALTH

Vine cel mai mare val de bronșiolite din ultimii 10 ani. Pot fi afectați și adulții de boală?

Bronșiolita este o boală virală, care afectează în principal copiii cu vârsta sub doi ani. Dar, potrivit mai multor specialiști, și adulții ar putea fi victime.

Medicul Mihai Craiu, unul dintre cei mai cunoscuți pediatri din România, avertizează asupra pericolului bolilor virale. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, medicul spune că acesta va fi unul dintre cele mai mari valuri de îmbolnăviri din UE, din ultimii 10 ani.

În Franța deja a fost activat planul pentru Situații de Urgență din cauza numărului masiv de viroze respiratorii. În SUA, sezonul îmbolnăvirilor a început mai devreme și face ravagii.

Chiar dacă boala îi afectează pe copii, și adulții pot fi și ei afectați.

Care sunt simptomele bronșiolitei la adulți?

La copii, bronșiolita se manifestă de obicei prin tuse și respirație șuierătoare. La adulți, simptomele sunt mai accentuate: au tuse și dificultăți de respirație (dispnee) care pot dura câteva luni, chiar și ani când este o formă cronică a bolii, potrivit specialiștilor. Deci, care sunt cauzele acestei infecții virale?

Virusul sincițial respirator (VSR) este cel mai adesea responsabil de bronșiolita la bebeluși, dar nu numai. Adulții pot face și infecții cu VSR, dar mult mai rar și mai puțin grav din cauza sub-imunității lor, explică profesorul Mathieu Molimard, medic pneumolog din Paris.

Adulții și copiii mai mari care sunt purtători de RSV de obicei nu au semne sau au o simplă răceală. Cu toate acestea, unele persoane sunt considerate „vulnerabile”: de exemplu, femeile însărcinate sau persoanele peste 65 de ani. Deci, care pot fi cauzele bronșiolitei?

Bronșiolită: care pot fi cauzele la adulți?

În primul rând, trebuie să știți că această boală virală poate lua două forme la adulți.

Bronșiolită infecțioasă acută, relativ rară
Bronșiolită inflamatorie cronică

Prima este relativ rară: cauza poate fi infectarea cu un alt virus sau bacterii. Bronșiolita inflamatorie cronică poate fi cauzată de expunerea la contaminanți din aer sau chiar în urma unui transplant pulmonar.

În absența tratamentului, bronșiolita inflamatorie cronică se poate instala pe termen lung. Această patologie poate duce la fibroză pulmonară care duce apoi la insuficiență respiratorie. Nu ezitați să consultați medicul dacă aveți simptome specifice bronșiolitei.

ARTICOLE SIMILARE

Fitoterapie: trei plante pentru stimularea sistemului imunitar

Andreea Damian

Ce simptome prezintă pacienții cu Flurona, infectarea simultană cu gripă și Covid. Au apărut deja primele cazuri în România

Andreea Damian

De ce multe femei nu rămân însărcinate, deși își doresc să obțină sarcina

Andreea Damian

Cum să înfruntăm gerul și să rămânem sănătoși

Andreea Damian

Când simptomele răcelii indică de fapt o infecție cu herpes

Andreea Damian

Terapia prin râs și efectele sale incredibile asupra sănătății

Andreea Damian

Scrie un comentariu