Va mai aduceti aminte de Big Miracle?
Big Miracle a fost mai mult decat un film, a fost o poveste incredibila despre salvarea unor balene prinse in gheata din Barrow, Alaska. Filmul avea la baza povestea romanului: Freeing the Whales de Tom Rose (poveste inspirata dintr-un caz real)
Lansat recent pe DVD de catre Odeon Home Entertaiment.
Vinessa Shaw ne-a spus putin despre ce i-a adus Big Miracle in viata ei.
I: A fost incredibil cat de mediatizata a fost povestea la vremea aceea. Care au fost reactiile localnicilor atat in timpul filmarilor, cat si la lansare?
Oamenii au empatizat foarte bine cu idee. Mai ales ca personaje erau din Alaska. Ne-au povestit despre Alaska si despre felul in care decurge viata acolo. Au fost foarte emotionati, pana la urma era vorba despre un film care ii avea pe ei in centrul atentiei.
Tu ce faceai in 1988?
In anul acela abia incepeam sa joc. Stiam de povestea salvarii balenelor cazute in gheata. Devenise un subiect foarte mediatizat de presa, mai ales ca cei din Barrow abia incepeau sa emita stiri. Ei voiam sa creeze stiri proaspete zilnice si cand au gasit povestea balenelor capturate au fost foarte bucurosi ca isi pot implini visul…Asa au ajuns balenele sa faca parte din istoria media.
Crezi ca filmul are un mesaj valabil si pentru zilele noastre?
Cred ca are la baza un mesaj important. Ken Kwpis (directorul filmului) a spus la premiere ca ar fi foarte frumos daca am putea lasa divergentele la o parte si am lupta impreuna pentru o cauza care ne va afecta la un moment data viata.
Crezi ca toata povestea a avut la baza un iz politic? Sau altfel spus, crezi ca liderii Casei Albe au vrut sa profite de asta, in fond era anul in care George Bush voia sa castige alegerile in fata lui Regan?
Potrivit lui Bonnie Carroll, personajul pe care il interpretez, lucrurile au stat diferit. Mi-a povestit ca facea parte din staff-ul Casei Albe si ca Regan vazuse povestea la televizor si stia ca Bonnie era iubitoare de animale. Asa ca a intrebat-o ce poate face pentru a salva balenele? Apoi, i-a sugerat ca ii poate suna pe cei care se ocupau de ele si ca le poate cere mai multe informatii. Asa a luat legatura cu Tom Carrol. Potrivit lui Boonie, acestia s-ar fi inteles mult mai bine in realitate decat ar fi facut-o in film. In realitate s-au indragostit iremediabil unul de celalalt. Este chiar interesant sa vezi doua persoane indragostindu-se in timp ce lupta pentru o cauza nobila. Intr-un fel ne arata ca dragostea se intampla atunci cand nu ne asteptam si ca oamenii pot fi uniti atunci cand lupta pentru ceva in care cred.
Atunci cand te-ai intalnit cu Bonnie, ce ti-a spus despre poveste?
Mi-a spus tot. Cu cat ii puneam mai multe intrebari cu atat ea imi povestea mai mult si mai mult. Boonie din viata reala este o persoana foarte romantica si isi deschide inima foarte usor. Nu s-a aratat asta in film pentru ca oamenii nu cred in astfel de povesti. Este greu sa crezi ca intr-o perioada in care caile de comunicatie erau atat de grele, doua persoane s-au indragostit numai din ce au vorbit la telefon.
Bonnie ti-a aratat jurnalele?
Da. Mi-a impartasit intregul sau jurnal. Avea articole din ziare, poze de la Casa Alba, pozele de la nunta, scrisorile de dragoste…mi-a aratat tot si ce am invatat din ele a fost minunat. Intr-un fel m-a ajutat sa ii inteleg personajul si sa il joc mai bine.
In viata reala Colonelul a murit, nu?
El a murit la 5 ani dupa ce s-au cunoscut. Prin asta povestea are un final tragic. Bonnie a fost devastata atunci cand cel pe care il iubea a murit. Dupa moartea lui ea a infiintat o fundatie – Program de asistenta pentru supravietuitorii evenimentelor targice – si i-a ajutat pe cei care au pierdut pe cineva in armata sa treaca mai usor peste asta. Bonnie a ajutat 35.000 de familii cu aceasta fundatie.
Ne poti spune putin despre cum e sa lucrezi cu Stanley Kubrick in Eyes Wide Shut?
Filmul asta mi-a schimbat viata atat ca persoana, cat si ca actor. Sa lucrezi ca Stanley a fost minunat, m-a invatat foarte multe si mi-a dat incredere.
Cum este Alaska din perspectiva unui turist?
Este la fel cum ne-o descriu pliantele turistice. Noi am filmat undeva la finalul sezonului asa ca am avut parte de multa liniste. Pe de-o parte, Alaska este tare linistita, iar pe de alta parte, este periculoasa si plina de ursi. Chiar trebuie sa fi un anumit tip de om pentru a trai acolo. “Ultima frontiera” nu este numai un titlu de pe o placuta de bun-venit, este un mod de a gandi.