Un colaj fascinant, amplasat în curtea muzeului Luvru, a avut o viață scurtă după ce masa mare de turişti şi iubitori de artă l-au făcut bucăţi.
Artistul francez JR împreună cu 400 de voluntari au făcut ultimele retuşuri asupra colajului uriaş, vineri, pentru a marca cea de-a 30-a aniversare a piramidei de sticlă a muzeului.
Sâmbătă, artistul a postat o fotografie a colajului pe reţeaua Twitter, acesta având dimensiunea de 17.000 de metri pătraţi, şi care, dintr-un anumit unghi, a făcut ca piramida să se extindă adânc într-o carieră de piatră albă, astfel invitând publicul să arunce o privire.
Aşa au şi făcut, iar duminică, colajul fragil compus din 2.000 de hârtii era deja rupt în bucăţi.
Cu toate acestea, unii iubitori de artă nu au fost amuzaţi, postând comentarii pe Twitter, cum ar fi „o adevărată dezamăgire şi experienţă nefavorabilă astăzi pentru cea de-a 30-a aniversare a piramidei muzeului Luvru”, sau că „piesa de artă a lui JR a fost mai trecătoare decât s-a prevăzut iniţial”.
Artistul a fost mai filosofic. „Imaginile, ca şi viaţa, sunt efemere”, a scris JR pe Twitter. „Odată lipită, piesa de artă trăieşte singură. Soarele usucă adezivul uşor şi, cu fiecare pas, oamenii rup bucăţi din hârtia fragilă. Procesul vizează participarea voluntarilor, a vizitatorilor şi a vânătorilor de suveniruri”, a mai spus acesta.
JR a adăugat că „acest proiect este despre prezenţă şi absenţă, despre realitate şi amintiri, despre impermanenţă”, potrivit The Guardian.
Acum trei ani, JR, al cărui nume real este Jean Rene, a dat piramidei un tratament diferit, acoperind-o cu imagini, tehnica fiind numită trompe l’oeil, care a făcut să pară că a dispărut.