Chiar dacă trăim în vremuri extrem de agitate, într-un ritm trepidant, n-avem voie, punând vina pe oboseală, simplitate sau comoditate, să renunţăm la păstrarea unor norme de bun simţ atunci când mâncăm. Aşadar, iată câteva sfaturi din codul bunelor maniere:
Pâinea se ia din coşuleţ cu mâna şi nu cu furculiţa. Felisa de pâine se rupe cu mâna stângă în bucăţi potrivite şi apoi se bagă în gură. Nu se îmbucă din felia întreagă.
Unul nu se ia direct de pe untieră pentru a se unge pâinea, ci se pune o bucată pe farfuria proprie, apoi se unde pâinea.
Tocăturile (chiflele, ruladele, ardeii umpluţi, sarmalele) nu se taie cu cuţitul, ci cu furculiţa)
Sâmburii de măsline se pun pe furculiţă şi apoi în farfurie.
Sâmburii de vişine şi de cireşe se pun în palmă facută căuş şi apoi în farfurie.
Peştele nu se taie cu cuţitul. Cuţitul de peşte ajută doar la dezosarea acestuia. Oasele de peşte din gură se pun pe furculiţă şi apoi pe o farfurioară special adusă la masă în acest scop pentru fiecare persoană care mănâncă peşte.