Tabu
HEALTHSlider

Vor putea ovulele obținute din celule sanguine să rezolve cazurile de infertilitate?

E adevărat, cercetătorii japonezi au reuşit să creeze, în premieră, ovule umane imature din celule sanguine. Dar oare cazurile de infertilitate feminină vor fi rezolvate prin această metodă? Același grup de cercetători a creat, în 2012, ovule și spermă matură de șoarece – obținute din celulele pielii șoarecilor – și le-a folosit pentru a crește pui de șoareci. Aceste reușite par să aducă puțină speranță cuplurilor care se confruntă cu infertilitatea, dar vine la pachet cu o lungă listă de întrebări ș probleme legate de etică.

Descoperirea biologului Mitinori Saitou, din cadrul Universităţii Kyoto ar putea pune capăt infertilității la nivel mondial. Conform cifrelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, 1 cuplu din 6 se confruntă cu dificultăţi în ceea ce priveşte obţinerea unei sarcini pe cale naturală. Pe lângă amânarea maternităţii, problemele de sănătate de la nivelul aparatului genital sau bolile grave la vârstă tânără, şi contactul cu substanţe chimice din apă, aer, alimente ori recipiente de plastic este pe lista factorilor de risc pentru infertilitate. De aceea, multe cupluri apelează la tratamentele de fertilizare în vitro – din păcate, unele fără succes, sau la mamele surogat.

Unii eticieni sunt însă sceptici. Faptul că am putea produce în masă ovule umane în laboratoare ridică o serie de probleme sociale și etice: bebeluși modificați genetic, eugenism (teorie socială care susține îmbunătățirea geneticii umane prin diferite mijloace de intervenție) și probleme judiciare. „Există o mulțime de probleme de înfruntat”, spune bio-eticianul Arthur Caplan, de la Universitatea din New York. „Nici nu suntem de acord cu ce ar trebui să facem dacă cineva ar spune că face un experiment ilegal (cum a fost scandalul bebelușilor modificați genetic din China), nimeni nu a fost pregătit pentru asta”, a completat specialistul. Descoperirea japonezilor va putea schimba modul de reproducere și totul se desfășoară cu o viteză surprinzătoare, dar neintenționată.

Dar cel mai probabil va dura foarte mult până această tehnologie remarcabilă va putea fi pusă la dispoziție cuplurilor care doresc copii, deoarece legea nu autorizează acest lucru. Cercetătorii speră ca legislația să evolueze suficient de rapid pentru ca această tehnică să fie validată ca tratament împotriva infertilității feminine.

Starea fertilității și infertilității în România

Potrivit Asociației de Reproducere Umană din România, 16,8% din populația fertilă studiată s-a aflat sau se află într-o situație de infertilitate. 16,8% însemnând unul din șase cupluri. Procentul creşte semnificativ dacă ne raportăm la cei care îşi doresc copii cât mai curând. Astfel, aproximativ unul din 4 cupluri care îşi doreşte cât mai curând un copil nu a reuşit să obţină o sarcină până în prezent, deşi încearcă de 1-5 ani (27%). La aceştia se adaugă 11% care perseverează în încercarea lor de mai bine de 5 ani, conform studiului „Starea fertilității și infertilității”, desfășurat în perioada aprilie-mai 2018.

Principalele cauze de infertilitate feminină identificate de medici sunt probleme la nivelul trompelor uterine (23%), probleme la nivelul uterului (22%), endometrioză (17%), rezerva ovariană redusă (15%). Dintre cele de natură masculină identificate de medici, problemele la nivelul spermogramei conduc detaşat, cu un procent de 72%.

ARTICOLE SIMILARE

Jane Fonda: „Este important ca persoanele în vârstă să aibă viață sexuală”

Andreea Damian

Meghan Markle va lansa o colecție de haine pentru birou

Andreea Damian

UNESCO înscrie orologeria în patrimoniul cultural imaterial

Ciocîrlan

Cum să adopți tendința fără sutien, fără a părea vulgară

Andreea Damian

Tot ce trebuie să știi despre terapia cu lumină acasă

Andreea Damian

Aerul poluat poate provoca pierderea părului

Andreea Damian

Scrie un comentariu